Prići nekom nakon perioda žalosti

U životu i u ljubavi dešavaju se i lepe i ružne stvari. Divno je kada ste s voljenom osobom, a strahovito je teško ako tu osobu izgubite (ovde govorimo o smrtnom slučaju), ali nakon izvesnog vremena, život ide dalje. I desi se da počnete da gajite dublja osećanja prema osobi koja je takođe izgubila bračnog partnera.
Na primer, izgubili ste suprugu i ostali ste sami s decom. Duže vreme vam je bilo jako teško. A onda se desilo da je žena koju poznajete izgubila supruga (možda vam je taj suprug bio čak i dobar prijatelj). I ona je ostala sama s decom. Vi ste joj se našli kad joj je bila potrebna podrška onako kako biste se našli i rođenoj sestri, i nastavili ste da se viđate s njom na prijateljskoj osnovi. Vaša i njena deca se dobro slažu i često igraju zajedno. Ona je često kuvala i za vas i vašu decu, isto kao i za svoju. Nađete joj se kad joj je potrebna pomoć. Vremenom, počeli ste da prema njoj gajite osećanja koja nisu samo prijateljska; jako želite da saznate da li i ona ima slična osećanja prema vama, ali ste primetili da ona i dalje nosi burmu i da i dalje žali za pokojnim suprugom. I vama je nekad jako teško kada se prisetite svoje žene, nedostaje vam na mnogo načina, ali ipak želite da nastavite sa svojim životom. Niste sigurni kako da postupite – da li je prerano da kažete kako se osećate? Treba li još čekati?
U ovakvim slučajevima najčešće nije u toj meri pitanje kada je prerano (u razumnim granicama, svakako da bar nekoliko meseci nakon sahrane nećete ništa pokušavati), više je pitanje kako da potrefite pravi trenutak. Neophodno je i dosta obazrivosti – treba ići sasvim polako. To što ste već u prijateljskim i relativno bliskim odnosima s tom ženom može vam dosta pomoći, izuzev ako vas navede da prenaglite.
Prvi korak bi mogao biti da joj kažete da cenite sve što čini za vas (kuvanje i slično) i da vam je drago što se vaša deca tako lepo slažu i igraju zajedno. Sasvim je moguće da ste to već učinili. Sledeći korak bio bi da dami kažete, pažljivo, da vam znači njeno društvo, nezavisno od druženja vaše dece, i da joj predložite šetnju ili nešto slično u vreme kad nije potrebno paziti na decu. Iz načina na koji ona reaguje na predlog možete mnogo toga da zaključite. Ako dobijete duži, „dublji“ pogled, i odgovor kao: „I ja uživam u tvom društvu“ (ili već neku varijaciju na tu temu i s tim značenjem), dobro vam ide. Ukoliko dobijete učtiv osmeh i neobavezan odgovor i dama promeni temu, ona ne želi da se vaš odnos dublje razvija (što ne znači da je nemoguće da će to poželeti u budućnosti, tako da pokušaj, nakon što ste čekali neko vreme, možete ponoviti još jednom ili dvaput pre nego što odustanete, odnosno pre nego što postane očigledno da ona nije zainteresovana).
Ako ste dobili ohrabrenje za prethodni korak, sledeći korak bio bi da razgovarate s njom o tome kako ste se osećali nakon što ste izgubili suprugu, kako vam se činilo nemogućim da ćete ikad više naći sreću u životu, ali… I tu mi stajemo s predlogom i diskretno se sklanjamo. Dalje je na vama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.