Prijateljstva koja prelaze u nešto više

Muško-ženska prijateljstva mogu da budu divna. Nekada ostanu na nivou prijateljstva, a nekada prerastu u nešto više – što nije nužno loše, ne ako ste oboje slobodni. Problem je što takva prijateljstva umeju da prerastu u nešto više i onda kada ste već u vezi.
To nije nešto što se planira, niti nešto što namerno uradite. Družite se s osobom suprotnog pola i to vam prija. Ne radite ništa nedozvoljeno, niti to planirate da učinite. Platonsko prijateljstvo, zašto da ne? Ali, mnoga takva prijateljstva vremenom prerastu u nešto drugo – i to se dešava toliko postepeno da ništa i ne primetite, ne dok stvari ne odu predaleko, ne nužno u fizičko neverstvo, nekada „samo“ do situacije kada veću emotivnu bliskost osećate s prijateljem ili prijateljicom nego s partnerom ili partnerkom.
Počinje sasvim bezazleno. Vaš komšija je baš sladak, ili vaš kolega voli da neobavezno flertuje s vama, i vi uživate u tome. Neobavezan flert, šta je tu loše? Svi volimo komplimente, svi volimo da nas smatraju poželjnim. Zato nam i neobavezni flert toliko prija, to nam je potvrda da nas još neko pored partnera ili partnerke smatra pametnim, šarmantnim, dosetljivim, uspešnim, dobrom osobom, brižnim, jakim, fizički privlačnim, šta god da biste voleli da neko veruje o vama. Naročito je prijatno da vas još neko smatra takvom osobom onda kad vam opadne samopouzdanje ili ako od partnera ne dobijate odgovarajuću potvrdu.
Uopšte nije neuobičajeno da prijateljstvo ode predaleko – i da to bude sasvim neočekivano. Nekada se desi da druga strana manje-više otvoreno izrazi želju da bude intimna s vama (a vi ste u tom trenutku posebno ranjivi zbog problema u vezi), a nekada sve krene od potpuno iskrene obostrane želje za lepim prijateljstvom, samo što vremenom dođe i do fizičke privlačnosti. Nekada će prijatelj ili prijateljica da insistiraju na intimnim odnosima čak i ako im jasno i nedvosmisleno kažete da to ne želite; a nekada će pak da blago, ali uporno nastave s iskazivanjem takvih želja jer im vi dopuštate da govore o tome (ma, sve je zapravo u redu dok se o tome priča, nećete vi ništa stvarno da učinite) ili ih i nesvesno ohrabrujete.
U slučajevima prijateljstava ili poznanstava koja odu predaleko (ili, bolje rečeno, odu u pogrešnom pravcu), neverstvo nije nešto što se planira – a opet, do njega i prečesto dođe, čak i ako vam se to prijateljstvo čini sasvim bezazlenim. Sutra pročitajte o nekim od mogućih znakova da je vaše prijateljstvo s tom divnom osobom otišlo u „rizičnu“ grupu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.