U trendu

Prijateljstvo sa beneficijama: Strogo se pridržavajte ova 3 pravila

Prijateljstvo plus ili prijatelji sa privilegijama je odnos čiji je cilj spajanje prijateljstva sa seksom. Ovo je veza između dvoje ljudi koji su već dugo prijatelji, a vremenom su tom prijateljststvu dodali i seksualnu komponentu, koja daje taj „plus“ ili „privilegiju“.

Cilj ovog odnosa je da se održi prijateljstvo i da se stvari nastave bez previše emotivnog zbližavanja. Zbog toga nema govora o „izlasku iz prijateljske zone“. Seks se doživljava kao dodatni nivo, tako da se u prijateljstvu ništa ne menja. Drugim rečima: nema osećanja ili obaveza!

Prednosti ove veze:
• Uprkos seksu sa prijateljem, prijateljstvo ostaje nepromenjeno
• Redovni seks sa nekim kome veruješ
• Nema potrebe za seksom za jednu noć ili aferom
• Pošto nemate redovne odnose, u vašem prijateljstvu ostaju napetost i svežina, što seks čini dodatno uzbudljivim

Nedostaci prijateljstva plus:
• Ne zamenjuje vezu
• Može da promeni prijateljstvo ili može da ga ugrozi
• Mogu da se pojave osećanja, jer je teško razdvojiti granicu između prijateljstva i seksa
• Zahteva puno komunikacije i jasna pravila

Prijateljstvo sa privilegijama zvuči na papiru super jednostavno, ipak u praksi, može biti teško. Samo ti možeš da znaš da li će ovaj model funkcionisati za tebe i njega i da li je redovan seks vredan potencijalnog uništavanja prijateljstva. Kako biste umanjili ove dileme, potrebna su vam jasna pravila za ovu vezu, kao i apsolutna otvorenost.

3 pravila za prijateljstvo plus

1. Bez maženja, noćenja i oprezno sa komplimentima
Da se ne bi previše pomerili od „zone prijateljstva“, promenite malo toga osim činjenice da imate seks. Nemojte od sada da se šetate, držite za ruke i mazite na kauču uz „Titanik“ na TV. Ta bliskost oslobađa oksitocin (hormon povezivanja) i ubrzo ćeš da se pitaš: „Šta je ovo između nas?“ Takođe nema smisla da spavate zajedno posle seksa. Komplimenti tipa: „Bili bi sjajan par!“ mogu da se shvate dvosmisleno i zato ih izbegavajte.

2. Otvoreno razgovarajte
Kada prvi put spavate zajedno, trebalo bi da razgovarate o tome što to znači i kako želite da se ponašate u budućnosti. Ako vam je OK, možete da ostanete na tome, piše miss7.24sata.hr. Ako ste se oboje zabavili i slažete se da to ne ugrožava vaš prijateljski odnos – od sada imate prijateljstvo sa privilegijama! Ali, čak bi i ta situacija mogla da se vrati u predhodno prijateljstvo ako jedno od vas dvoje to želi. Naravno, moguće je i da oboje osećate nešto više i da ste zato imali seks. Tada bi trebalo da razmotrite šanse za vezu.

3. Suočavanje sa ljubomorom
Prijateljstvo plus može da se shvati kao neka vrsta otvorene veze. Bar u slučaju kada upoznate i druge seksualne partnere, a možda čak i ako imate aferu sa nekim. Ako ste u prošlosti strastveno pričali o svojim partnerima, to sada može postati kritično. Možda neko bude ljubomoran i zaljubi se brže nego što želi.

Prijateljstvu bi trebalo da dodate taj „plus“ jedino ako zaista nemate ništa protiv ovog modela veze, ako trenutno ne želite vezu i ako vas trenutno ne zanima ljubav.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)