U trendu

Pristojno ponašanje na prvom sastanku (1)

Trebalo bi da je poznato svima da je poželjno na prvom sastanku s potencijalnim partnerom ili partnerkom pokazati se u najboljem svetlu. Nažalost, ne ponašaju se svi kao da im je to poznato; naprotiv, neki pokažu toliko loše manire da do sledećeg sastanka nikad i ne dođe.
Nepristojno se poneti na prvom sastanku je slično kao da usled razgovora za posao odgovarate na privatne pozive mobilnim telefonom. Smatrate da će vaše dobre osobine i sposobnosti toliko zaseniti potencijalnog poslodavca da će preći preko vaše nepristojnosti – ukoliko ste uopšte svesni koliko je takvo ponašanje nepristojno – ali poslodavac ne bude zasenjen. Tako ne dobijete posao. U slučaju potencijalne veze, ne budete u vezi. Kako se to ne bi desilo, evo osnovnih pravila pristojnosti kojih bi se trebalo držati na prvom sastanku – još je i bolje ako se tako ponašate stalno.
Nemojte kasniti, a ako zbog nečega kasnite, javite to (i pobrinite se da imate dovoljno kredita u mobilnom telefonu da možete da javite). Budite pažljivi kad se radi o osećanjima, imovini i ličnom prostoru osobe s kojom izlazite. Nemojte nikoga degradirati sarkazmom, to ne ostavlja dobar utisak. Nemojte se hvalisati. Ukoliko se radi o izlasku u restoran ili nešto slično, za stolom se ponašajte najbolje što umete (bez brisanja usta o stolnjak i slično). Pažljivo slušajte osobu s kojom ste izašli i postavljajte pitanja, samo ne previše lična.
To nije sve. Nemojte reći da ćete zvati ukoliko nemate ni najmanju želju da to učinite. Ne pričajte o tome koliko nešto košta, bilo da se radi o hvalisanju ili o kukanju. Izbegavajte bilo kakve tračeve i glasine. Maksimalno se potrudite da osobi sa kojom ste izašli bude prijatno sa vama. Uvek nosite ili novac ili karticu, čak i ako očekujete da druga strana sve plati. Ne zaboravite na "hvala" i "molim", kako u razgovoru s osobom s kojom ste izašli, tako i u razgovoru s ostalima.
Premda ovakvo ponašanje ne garantuje da će taj prvi sastanak dobro proći – možda se jedno drugom svejedno ne dopadnete – barem ćete znati da krivica nije do toga što ste se poneli kao nevaspitano dete. Ima onih koji smatraju da su uglađeno ponašanje i pristojnost samo način da se ponesete kao da mislite da ste bolji od svih, ali nije tako. Uglađeno ponašanje i pristojnost služe tome da osobama s kojima ste pokažete da ih poštujete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.