Pristojno ponašanje na prvom sastanku (2)

Pristojno ponašanje i lepi maniri nisu, kao što neki misle, zastareli; i dalje su poželjni i čine da se oni s kojima ste osećaju prijatno, kao i da se prijatno osećate vi. Jedna od situacija kada su lepi maniri naročito poželjni jeste i prvi sastanak.
Da li loši maniri znače kraj sveta? Ne, ali svakako nisu ni poželjni. Među najodbojnije ponašanje na prvom sastanku spada kad osoba zakasni, kad se ne raspituje o sagovorniku, i definitivno na prvom mestu, kad u toku sastanka odgovara na mobilni telefon. Ne kažemo, dešava se da imate nešto hitno, da očekujete izuzetno važan poslovni poziv ili čekate da vas zovu iz bolnice da vam jave da vam je stigao bubreg za transplantaciju (znamo, preterujemo), ali ako se radi o nečemu hitnom, upozorite osobu s kojom ste izašli na mogućnost takvog poziva, i ako do njega dođe, izvinite se i udaljite kako biste obavili razgovor. Niste očekivali hitan poziv, ali je do važnog poziva ipak došlo (komšinica koja vam čuva dete javlja da je detetu pozlilo, na primer)? Za to će svako normalan imati razumevanja. Međutim, ako zove prijatelj ili prijateljica ćaskanja radi, to može da čeka.
Ako imate loše manire na prvim sastancima, ili uopšte uzev, razmislite kako da ih popravite. Takođe, razmislite i zbog čega se tako ponašate, da li ste nestrpljivi, mislite samo na sebe, niste u stanju da se koncentrišete na osećanja drugih ili vas ona i ne zanimaju, besni ste… Ako je tako, imate znatno većih problema nego što je nepristojno ponašanje. A ukoliko nije tako, sledite jednostavna pravila koja smo naveli u prethodnom tekstu – i sebe i drugih radi.
Vi se pristojno ponašate, ali osoba s kojom ste izašli ne? Jedna dama je kao odvratno ponašanje navela da je sa novim muškarcem izašla u kineski restoran – i onda se on češkao po glavi štapićima za jelo i nakon toga jeo tim istim štapićima. Ukoliko se radi o ponašanju koje zaista ne možete niti imate želju da podnesete, okončajte sastanak i udaljite se (dobra je ideja da vam je na prvom sastanku lako da dođete do prevoza – nikako ne bi tada trebalo da zavisite od toga da vas vozi osoba s kojom ste izašli). A ako smatrate da bi se ponašanje te osobe moglo popraviti, ostanite. Nije pristojno korigovati manire odraslih ili dece koja nisu vaša niti su vam poverena na čuvanje; ako ćete to ipak da činite, potrudite se da to bude diskretno, ne pred drugima, i uz blag humor. Uglavnom je najefikasnije tuđe manire korigovati sopstvenim primerom – ako se vi sve vreme lepo ponašate, nepristojno ponašanje osobe s kojom ste izašli biće utoliko uočljivije i njoj samoj.
Ne kažemo, nije neophodno biti "stegnut" oko lepih manira. Dovoljna su neka osnovna pravila, u kombinaciji s poštovanjem prema drugima i uz humor na sopstveni račun. Tada ćete se i sami najbolje osećati i blistati u kom god okruženju da budete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.