Probni brak

Nekada, ne tako davno, razvod je smatran velikom sramotom. Čak i u onim zajednicama gde je crkva dopuštala razvod, društveni pritisak bio je toliko veliki da je retko dolazilo do razvoda. Ljudi su se zaklinjali na „dok nas smrt ne rastavi“ i trudili se i da ostanu zajedno, kakvi god problemi u bračnoj zajednici bili. Ne kažemo da je nekada vladao nekakav ideal bračne zajednice, ali brak jeste bio ozbiljnije shvatan nego danas. Danas se otišlo u drugu krajnost.

Da ne bude zabune: potpuno podržavamo to da oni koji se razvedu ne budu žigosani. Ako brak ne funkcioniše, ako ništa ne može da se učini da ta zajednica funkcioniše iole normalno, svakako da je bolje da se bračni partneri raziđu nego da nastave da žive krajnje mučnim životom, uz stalne sukobe i potencijalan tragičan ishod (ili uz „živeli su nesrećno do kraja svojih dana“). Samo, problem je što se na brak danas često gleda prilično neozbiljno.

U velikoj meri usvojeno je geslo da ako brak ne funkcioniše, partneri uvek mogu da se razvedu. U osnovi, to je tačno, samo što dovodi do toga da se u brak nekad ulazi olako – i, shodno tome, da čim stvari jednom od partnera ne budu po volji, razvod bude rešenje za kojim se poseže. Danas se glorifikuje sloboda i nezavisnost (što je super) i podstiče se eksperimentisanje i držanje svih opcija otvorenim (što takođe ne mora da ispadne loše). Takođe se gaji uverenje da imate pravo da stoprocentno budete zadovoljni svojim izborom, a u vezi to retko ispadne tako – kompromisi su neophodni. Šta onda?

Onda mnogi ne pokušaju da poprave stvari, već jednostavno prekinu vezu i nađu sebi drugog partnera ili partnerku. Ionako se glorifikuju nove stvari – zašto biste popravljali staro ako možete da nabavite novo (kao što je rečeno u Hakslijevom „Vrlom novom svetu“ – „bolje je novo nabavljati nego staro prepravljati“)?

Pokvario se CD plejer? Delovi za popravku su suviše skupi, bolje da odmah nabavite novi. Brak ili veza ne funkcionišu najbolje? Preveliko je emotivno ulaganje i preveliki napor da rešite problem – bolje nađite novog partnera ili partnerku. Nije da ste jedini koji tako postupaju, danas se 40 odsto brakova (dakle, skoro polovina) završi razvodom. Pogledajte poznate – koliko njih je u vezi koja traje već duže vremena? Ne baš mnogo – brakovi im najčešće traju manje od pet godina.

Opet da ne bude zabune, ne kažemo da po svaku cenu treba ostati u vezi. Ipak, možda ne bi bilo tako loše potruditi se malo više – ni vaš partner ili partnerka ni vi niste potrošna roba, niti je to vaša veza. A brak i ljubavna veza se sve češće tretiraju kao upravo to – potrošna roba koja se isproba i odbaci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.