U trendu

Promena koja oduševljava žene: Evo šta se dešava sa seksom posle tridesete

Ulaskom u tridesete, stvari u seksu se menjaju, a ta promena nije nužno loša ni bolja – samo joj se morate prilagoditi.

Potrebno je duže za uzbuđivanje, ali i za vrhunac

Budući da je nivo polnih hormona u telu manji, za očekivati je da „napaljivanje“ više ne traje nekoliko sekundi. Iako seksualni nadražaj dolazi do mozga, potrebno je barem pet do deset minuta kako bi se telo dovelo do stanja prave uzbuđenosti. Zbog toga je svakako bolje da predigra traje duže, a dobra vest za sve koji se žale da im seks s partnerom traje prekratko – to je da se sami čin u proseku produžuje od dva do pet minuta.

Orgazam je češći

Ovo se prvenstveno odnosi na žene, koje su češće zadovoljnije svojim seksualnim životom u 30-ima nego u 20-ima. Razlog za više i češće orgazme je bolje poznavanje vlastitog tela i više samopouzdanja koje omogućuje i bolju komunikaciju s partnerom i „navođenje“ njega u krevetu. Tako je nedavna studija magazina „Top Sante“ pokazala da je 80 odsto žena u četrdesetima aktivnije i preduzimljivije u seksu nego u 20-ima.

Hormoni utiču na genitalije

Uticaj hormona, životnog stila, kontracepcije i raznih poremećaja u vezi sa za bolestima štitaste žlezde, premorenost, depresija i stres imaju uticaj na sam seksualni život. Naime, žene u 30-ima usled njih mogu da iskuse teže ovlaživanje zbog čega ne treba brinuti, već eventualno istražiti uzroke i olakšati stvari uz dužu predigru i lubrikante. Kod muškaraca može da se dogodi slična stvar, mogu da imaju slabiju erekciju i ukupno manje njih, što može da bude posledica urinarnih infekcija, stresa i hormona.

Seksa je manje, ali više znači

Činjenica je da se ljudi manje imaju seks ulaskom u kasne 30-e, ali to ne mora da znači ništa loše, jer je posledica obaveza, roditeljstva i hormonskih promena. Ipak, istraživanja pokazuju da preko 70 odsto muškaraca i žena smatra da im je seksualni život postao kvalitetniji, seks se ne „odrađuje“ već u njemu više uživa, kao i da se u njega unosi više emocija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar