U trendu

Proverite da li ste u vezi sa NARCISOM

Narcisi nikada nisu sami, jer ne mogu da budu sami…

Kako najbrže da prepoznamo narcisa? Psiholog i psihoterapeut Vesna Petrović kaže da su neke od njegovih osobina vrlo vidljive:

– Za početak, prepoznaćete ga po tome što svaku ili svaku drugu rečenicu započinje sa „Ja“. To je normalno, jer se ceo njegov svet vrti oko njega, pa ta zaokupljenost sobom ne može da ostane prikrivena – kaže Petrovićeva.

Ona upozorava da narciza ne zanima niko drugi i zato prekida razgovore u kojima on nije tema, omalovažava vaše uspehe, jer su samo njegovi važni, a kada mu ne dajete komplimente, odlazi, jer nema šta tu da radi.

Obavezno su u vezi
Narcis ima veliku potrebu da stalno bude u vezi, jer na taj način dobija osobu koja će hraniti njegov ego i bodriti ga.

Narcis ne sedi ispred ogledala, već telefona!
– Ne računajte na to da će on biti taj koji vas hvali ili bar ponekad pohvali. Može da se desi da se zaplače bez razloga samo kako bi „isprosio“ neku lepu reč.

Mnogi misle da je narcis onaj ko se stalno gleda u ogledalo, ali može da prođe i bez toga, jer je sada moguće „ogledanje“ i na profilima društvenih mreža. Dovoljno je da ga uhvatite kako po ceo dan gleda svoje fotografije i broji lajkove, nervozan kada vidi da ih je manje nego što je očekivao – ističe Petrovićeva.

Narcis se možda ne prepoznaje na prvi pogled, ali na drugi razgovor njegova ličnost može lako da se razotkrije. Stručnjaci kažu da on čak ni ne nastoji da se pretvara, već ponekad otvoreno pokazuje svoju nadmenost misleći da će tako privući što veću pažnju i interesovanje. Ali, iza pretenciznosti se zapravo krije nedostatak istinskog samopouzdanja, koje se zato veštački „bilduje“ komplimentiranjem druge strane bez koje bi sve bilo uzalud.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.