Prvi poljubac nakon razvoda (1)

Dugo ste bili u vezi s jednom osobom, ali se ta veza okončala. Trebalo vam je neko vreme, duže ili kraće, da to prebolite, a zatim ste ponovo počeli da tragate za nekim s kim biste želeli da budete. I, izgleda da ste naišli na nekog – što, između ostalog, znači i poljubac s novom osobom, nešto što može da bude komplikovanije nego što na prvi pogled izgleda.
Naime, poljubac nije „samo poljubac“, naročito ne ako ste navikli da to radite samo s jednom osobom, a sad odjednom to treba da uradite s nekim drugim. Svašta bi tu, na emotivnom nivou, moglo da iskrsne, i zato nije loše biti svestan nekih pravila (na vama je hoćete li ih se pridržavati).
Bez poređenja s bivšim! Kad se prvi put poljubite s novom osobom, automatski ćete ih porediti s bivšim partnerom ili partnerkom. Da li je bolje? Ili gore? Koje su sve razlike? Najbolje je ako ste u stanju da ne razmišljate o tome, da o tom poljupcu razmišljate jednostavno kao o drugačijem. Navikli ste, u dugoj vezi u kojoj ste bili, da se ljubite na određeni način, znali ste šta voljena osoba voli, a sad to treba iznova da naučite. Lako se može desiti da pomislite: „O, ne, lošije je nego s (ubaciti ime bivšeg ili bivše)“. Ukoliko to pomislite, setite se sledećeg: bivši ili bivša ne žele da se i dalje ljube s vama, a osoba s kojom ste sada želi. Zar već to nije divno? Jednom kad prestanete s poređenjem, vrlo je verovatno da ćete uživati.
Dozvoljeno je usporiti. Ukoliko se ne osećate spremno za poljubac s osobom s kojom izlazite, u redu je da to i kažete. To što ste već bili u dugoj vezi ili u braku ne znači da se morate poljubiti na prvom (drugom, trećem, četvrtom…) sastanku s novom osobom. Poljubac najčešće dođe sasvim prirodno, ali ako se osetite uznemireno kad pokušaju da vas poljube, u redu je da to i kažete, da kažete da je za vas to prebrzo. Ne podrazumeva se da ćete se, ako ste odrasli, vrlo brzo i poljubiti, niti bilo ko ima prava da to očekuje od vas.
Opustite se – to ipak jeste samo jedan poljubac. Oko poljupca se nekad napravi tolika mistifikacija i glorifikacija da se osetite pod pritiskom da vam to jedno ljubljenje bude najlepše u životu, kao i da se vi fenomenalno pokažete. Da se zemlja zatrese, zvezde pomere… A to je, ipak, samo jedan poljubac. Kao što je i poljubac s vašim prvim dečkom ili devojkom bio jedan. I poljubac sa sledećom osobom s kojom ste bili u vezi. Ljubili ste se i pre ovog poljupca, ljubićete se i posle njega. Opustite se, bez neverovatnih očekivanja, i uživajte!
Sutra pročitajte preostale savete o što lepšem prvom poljupcu nakon razvoda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.