Raskid – nekoliko puta

Bili ste u vezi, pa ste se podžaveljali i raskinuli, pa je on zvao (ili je zvala ona), bilo je tu obećanja da će se sve promeniti, da će ovog puta sve biti bolje, samo da ponovo budete zajedno… Pošto još uvek niste preboleli tu ljubav, pristali ste. Međutim, nije sve bilo bolje (moguće je i da se ama baš ništa nije promenilo), pa ste opet raskinuli. Usledila je nova tura poziva, izvinjavanja, obećanja, moguće i poklona, pa ste ponovo pokušali i opet raskinuli. A onda… Zvuči vam poznato?
Nov pokušaj nakon raskida naročito često prihvataju žene (to jest, muškarac bude taj koji zivka i obećava promene, a žena se prikloni njegovim željama). Razlog za ovakvo žensko ponašanje je to što osećaju da nešto duguju i njemu i vezi – osećaju kao obavezu da pruže još jednu šansu, pa još jednu i još jednu… Priličan broj žena ponaša se tako čak i ako je muškarac nasilan prema njima (a nasilnika, jednostavno, ne treba prihvatiti – ni zbog čega; nasilje nije nikakav dokaz ljubavi, nasilje je dokaz da ljubavi nema).
Međutim, čak i ako u vezi nije bilo nasilja, ne znači da ste u obavezi da pružite još jednu šansu. Naravno, možete to uraditi, ako zaista verujete da će se nešto promeniti (mislimo zaista verujete, ne da se samo nadate, ne da samo mislite "pa valjda će biti bolje…"), samo, nemojte zaboraviti da nemate samo vi obavezu da se potrudite – istu obavezu ima i on. Davanje obećanja, izvinjavanje i poneki poklon mogu da budu samo početak – ako se sve zadrži samo na tome, on nije ispunio svoju obavezu, pa, prema tome, ni vi više niste u obavezi prema njemu. Od dogovora nema ništa ako ga se samo jedan pridržava; od veze nema ništa ako se samo jedno trudi i izvršava obaveze.
Dakle, da li pružiti još jednu šansu? Da, ako mislite da ima smisla. Ipak, ako ni posle pružanja nove šanse ne ide, ostavite to što ne ide iza sebe. Ne gledajte na napuštanje veze kao na neuspeh, već kao dobar korak ka slobodi i uspehu. Slobodi za oboje i uspehu za oboje, jer ćete oboje moći da, oslobođeni veze koja jednostavno ne funkcioniše, pronađete zaista odgovarajuće partnere.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.