Različito viđenje materijalnog

Različite osobe imaće različito viđenje mnogih stvari – to bar nije nikakvo otkrovenje. Nekada će i partneri imati primetno različito viđenje nekih stvari, i to ne mora nužno da im pokvari vezu, ne ako su oboje zreli i sposobni da se prilagode, dogovore i da prihvate različitost.
Konkretan primer, kad dođe do onog materijalnog: vi ste navikli da budete štedljivi (ne škrti, samo štedljivi), i da za svoj novac izvučete što je moguće više – što se vas tiče, ne mora postojati neka etiketa, brend, stvar ne mora da bude firmirana i samim tim skuplja, radije biste kupili nekoliko jeftinijih (ne i nekvalitetnih) stvari nego jednu firmiranu. A vaš dragi ceni brendove i radije kupuje ono što je od poznatih proizvođača, i kao da podrazumeva da je ono što je skuplje i kvalitetnije.
Ta razlika u pogledu na svet dovodi do toga da, kad namirnice za kuću kupujete vi, nabavite hranu koja vam se čini dobrom – i na koju potrošite primetno manje nego vaš dragi, koji uzme ono skuplje. Neće on odbiti da jede ono što ste vi kupili, niti ćete vi odbiti ono što je kupio on, samo vam se ne dopada da se troši znatno više nego što je zaista neophodno. Ovakav problem se često lako reši, tako što se dogovorite s partnerom da ćete namirnice nabavljati vi (on će zajedničkom životu doprinositi na neki drugi način). Međutim, kada dođe do poklona…
Kada dođe do situacije da jedno drugom nabavljate poklone, tu već niste sigurni šta biste. Vi ćete, vođeni uverenjem da firmirano ne znači istovremeno i kvalitet, svom dragom nabaviti nekoliko korisnih stvari od kojih nijedna nije preskupa. A on će vama kupiti originalni parfem, ne kopiju – a za taj isti novac mogao je da vam kupi dobru kopiju plus lep džemper. I onda vi baš i niste oduševljene poklonom. Šta u takvoj situaciji?
Prihvatiti poklon uz osmeh i zahvaliti se na njemu, kao što pravila pristojnosti nalažu. A ako baš želite i taj džemper, nabaviti ga od novca koji ste uštedele na namirnicama i na poklonima za svog dragog. Vaš dragi se sasvim sigurno potrudio da vam kupi neki poklon koji će vas obradovati, i zaboleće ga ako pokažete nezadovoljstvo. Plus, sasvim je moguće da ni on nije oduševljen time što ste mu vi poklonile stvari koje smatra jeftinim, ali je ili suviše pristojan da to pokaže, ili razume da ste se vi potrudile da mu nađete nešto za šta verujete da bi mu se dopalo – baš kao što je uradio i on.
Želite da ga naučite da brend ne mora nužno da znači i kvalitet? Povedite ga sa sobom sledećeg puta kad budete nabavljale namirnice, uz dogovor da ćete ih birati vi, on vam samo pravi društvo. Onda mu na konkretnim primerima objasnite zašto birate ovo, a ne ono. Moguće je da će se vremenom složiti s vama. Ali, ako vam i peti put kaže: „Ovo mora da je kvalitetnije, čim je skuplje“, odustanite – i nastavite da volite i cenite svog dragog zbog onoga zbog čega ga i inače volite i cenite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.