U trendu

Reagujte dok ne bude kasno: 4 znaka otkrivaju da je vaš brak osuđen na propast

Da li je vaš brak na klimavim nogama? Postoje četiri obrasca ponašanja na koje treba da pazite i da ih rešite pre nego što dovedu do razvoda. dr. Džon Gotman, američki psiholog i profesor, nazvan je „čovekom koji može da predvidi razvod sa više od 90 odsto tačnosti“ zahvaljujući decenijama istraživanja o stabilnosti i razdvojenosti braka, piše Metro.

Zajedno sa svojim timom na Institutu Gottman, posmatrao je u svojoj laboratoriji hiljade parova koji su se svađali, i očigledno postoje četiri ključna ponašanja koja mogu ukazati da je razvod verovatan. Gotman ih je (pomalo dramatično) nazvao Četiri jahača Apokalipse, uzimajući ime iz prikaza poslednjih vremena u Novom zavetu.

Kada su Četiri jahača prisutna bez efikasnog pokušaja popravke, parovi se razvode u proseku 5,6 godina nakon venčanja, kaže Gotmanovo istraživanje. Kada se pojave kasnije u braku i ispolje kao rezultat emocionalnog povlačenja i besa, parovi se razvode u proseku 16,2 godine nakon venčanja.

Dakle, koja su četiri znaka razvoda na koja treba obratiti pažnju?

Kritika: Ovo se definiše kao „iznošenje pritužbi kao mane u ličnosti partnera, tj. pripisivanje negativnih osobina partneru“. Primer za to može biti rečenica poput: „Uvek pričaš o sebi. Tako si sebičan’.

Prezir: Prezir je najveći pokazatelj razvoda i Gotman kaže da se „mora eliminisati“ da bi brak izdržao test vremena. Pazite na izjave koje dolaze sa pozicije relativne superiornosti, kao što je „ti si idiot“.

Defanzivnost: Definiše se kao samozaštita „u obliku pravednog besa ili nevinog žrtvovanja“ i može biti pokušaj da se „odbrani od navodnog napada“. Primer rečenice može biti: „Nisam ja kriv što uvek kasnimo; to je tvoja greška’.

Protivljenje opstrukcijom: ‘Stonewalling’ se definiše kao emocionalno povlačenje iz interakcije. Ovo postaje problem kada slušalac ne daje govorniku uobičajene neverbalne signale da slušalac ‘prati’ govornika.

Iako ove navike mogu biti znak razvoda, njihovo uočavanje je korisno jer vam daje priliku da preokrenete stvari, kaže Di Holms, savetnik za odnose i šef kliničkih službi u Relate-u. Ako osećate da ste vi osoba koja se ovako ponaša, prvi korak je da razmislite o tome šta se dešava u braku zbog čega se tako osećate, prenosi Večernji list.

„Da li ste ljuti, frustrirani, iritirani?“ pita Di: „Kada ste počeli da se osećate tako? Kada vam se više sviđa? Šta bi vas učinilo srećnijim?’. Često to radimo da bismo izbegli da „budemo ranjivi“, dodaje ona, jer rešavanje pravog korena bračne nesloge „znači izraziti delove sebe u kojima se osećamo manje bezbedno i odustati od kontrole“. ‘

Ako obratite pažnju na sopstvene reakcije i osećanja, veća je verovatnoća da ćete moći da komunicirate na zdrav način sa svojim partnerom“, kaže ona. Da biste suzbili sopstvene navike odbrane ili kritikovanja u korenu, pokušajte da koristite „ja“ u bilo kojoj interakciji, umesto da krivite svog supružnika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar