Recite „zbogom“ prošlosti (2)

Ukratko: prošlosti se treba sećati, ali se njom ne treba opterećivati. To lepo zvuči, ali može biti prilično teško to i učiniti – kako se oprostiti od divne, mada okončane, veze? Evo nekih trikova za to.

Može vam pomoći da kreirate sopstvene male rituale za opraštanje. Ako se naježite od same reči ritual i pomislite na nekakve vradžbine i magiju, ne bojte se – ovo što vam predlažemo nema nikakve veze s magijom, samo služi kao psihološki trik kojim ćete svojoj podsvesti poslati poruku da je s nečim gotovo i osloboditi se emotivnog tereta koji vas sprečava da nastavite sa svojim životom.

Jedan ritual, koji služi pretežno za oslobađanje od onog neprijatnog, može izgledati ovako: na papiru napišite ili nacrtajte simbole za stvari, ili ljude, ili ponašanja kojih želite da se oslobodite. Te papire potom bacite ili ih, ako želite nešto upečatljivije, spalite (nemojte izazvati požar!).

Drugi ritual, koji služi opraštanju od lepih uspomena i od dragih osoba, može da izgleda ovako: zamislite kako toj osobi govorite sve što joj možda niste rekli, što ste propustili da učinite, zatim joj u mislima poželite sreću i sve najbolje – a onda zamislite kako makazama sečete vezu koja postoji među vama, kako biste i vi i ta osoba bili slobodni da dalje živite svako svoj život.

Ovi rituali mogu pokrenuti u vama veoma jake emocije, pa i emotivni bol – to je normalno i neka vas to ne iznenadi. Ono što će ti rituali takođe pokrenuti biće oslobađanje od emocija koje vas opterećuju, koje držite unutra, tako da ništa novo ne može da uđe. Osetićete se kao da gubite nešto, što će boleti – ali ćete se osetiti i rasterećeno i bićete u stanju da bez emotivnog tereta, a sa svim prednostima koje životno iskustvo donosi, uđete u novu vezu, u kojoj ćete konačno moći da budete srećni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.