U trendu

Samo su se šalili (1)

Sigurno ste prisustvovali takvoj situaciji, možda i učestvovali u njoj: muškarac ili žena pred društvom verbalno "bockaju" voljenu osobu, nekad i prilično grubo, ili otkrivajući veoma intimne detalje o njoj. Objašnjenje osobe koja to radi: šta, samo se šalila, nije mislila ništa ozbiljno. Međutim, nije tako.
Da to što je ta osoba uradila nije nimalo smešno, niti bilo ko to shvata kao bezazlenu šalu svedoči već i reakcija okupljenog društva kad se to desi – kiseli osmesi, nesigurno menjanje teme. A ni osoba na čiji račun je bila ta šala ne deluje nimalo zabavljeno, deluje povređeno, ili kao da se povukla u sebe i kao da bi želela da je negde drugde.
Zašto ljudi prave takve šale? Šale u kojima u suštini kažu nešto veoma grubo na račun voljene osobe, ili otkrivaju njegovu ili njenu intimu? Neretko osobe koje to čine tvrde da se radi o bezazlenoj šali, razumeće voljena osoba da nisu mislili ništa loše, i sebe same ubeđuju da je to tako, dok su razlozi zapravo drugačiji.
U nekim slučajevima radi se o posesivnosti, o pokazivanju vlasništva, pokazivanju pred svima da znate neke intimne detalje o voljenoj osobi koje niko drugi ne zna (pa, do tog trenutka ih nije znao). Ili, neko veruje da je to znak bliskosti, da može da se šali na tako grub način. Nekada se osoba koja se šali oseća zapostavljeno od strane voljene osobe – recimo, njih dvoje su na zabavi, voljena osoba se zapričala s nekim, zaneta je u razgovor (ovde nema veze kog je pola osoba s kojom se zapričala), i tačno vidite kako se partneru ili partnerki te osobe grče usta, kako nije nimalo srećna što voljena osoba nekom drugom poklanja toliko pažnje, i tada dođe i neka gruba šala, koja prekine razgovor.
Ima slučajeva i kada osoba koja se na takav način šali traži pažnju okoline, poput malog deteta koje se s bratom ili sestrom nadmeće za pažnju roditelja – i onda, recimo, vaš partner ili partnerka pred svima ispričaju neki blamirajući detalj o vama, očekujući da se svi nasmeju. To očekivanje vrlo često ne bude ispunjeno, jer ljudima bude neprijatno i nije im do smejanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.