U trendu

Sedam koraka da zaustavite svaku svađu oko novca u braku

Novac je možda i najčešći razlog oko kojeg se svađaju bračni parovi, a problemi oko novca neretko dovode do razvoda. Zato je zdravo rešavanje problema s novcem zapravo vrednije od samog novca.

Svađe oko novca i kućnog budžeta dolaze u svim veličinama i oblicima. Možda kasnite s plaćanjem kredita, možda je neko od vas obavio kupovinu koja stvarno nije bila potrebna, možda ste zaboravili da platite deo režija i računi su se nagomilali.. Bez obzira na to koji je razlog finansijske svađe, posledice su gubitak poverenja, mira, zdrave komunikacije, zabave…

S vremenom mnogim parovima svađe oko finansija više nisu tek mala prepreka na putu, nego veliki zastoj koji počinje da utiče na sve aspekte zajedničkog života pa i na zdravlje.

A na kraju dana to je samo novac i verovatno ne želite da on bude razlog zbog kojeg ćete potpisivati papire za razvod braka. Zato ako se i sami često svađate zbog novca s partnerom, pogledajte savete koji bi mogli da vam pomognu da stanete na kraj ovom problemu.

1. Prepoznajte i uvažite međusobne razlike

Biti drugačiji nije loše. Zapravo, različitosti su dobre, ali bitno je i da smo ih svesni. Kada je u pitanju novac, među nama žive štediše, rasipnici, umereni potrošači.

Za početak je bitno znati kakav je vaš partner. Na taj način moći ćete održavati ravnotežu u razgovoru o novcu i zaista slušati vašeg partnera i uvažavati ono šta vam govori. Jer ne mora da znači da je vaš stav o novcu jedini ispravan. Zato prvo pažljivo saslušajte, a onda iznosite svoje argumente.

2. Otvorite zajednički bankovni račun

Iako su ljudi često zaštitnički nastrojeni prema svom pravu na odvojeni račun od supružnika, da bi odnos uspeo morate da budete na istoj talasnoj dužini. Ne govori se bez veze na na dan venčanja dvoje postoje jedno, a gotovo je nemoguće ostati jedno ako imate posebne račune i stalno raspravljate o novcu. Ako ne želite da imate zajednički račun, međusobno se informišite o finansijskom stanju kako biste znali s čime raspolažete, piše Zadovoljna.hr.

3. Jednom mesečno ozbiljno razgovarajte o budžetu

Jednom mesečno kada vam legnu sva primanja sednite za sto i raspravite o svemu što morate da platite i šta planirate da kupite. Sastavite svoj mali predračun. Možda će se nekad dogoditi promene, ali nije ni to loše. Bitno je da postavite određene finansijske ciljeve svaki mesec i pokušate da ih se držate koliko god je to moguće.

4. Izbegavajte divlja preterivanja

Dve najopasnije reči u svađama uopšte su „uvek“ i „nikad“. Lako je izgovoriti rečenice poput „ti uvek radiš to“ ili „ti nikad ne radiš ovo“, ali takve su optužbe najčešće bazirane na emocijama, a ne na stvarnosti. Nemojte upasti u tu zamku i kada razgovarate o novcu, pokušajte da izostavite preterivanje. Budite oprezni.

5. Ako ga imate, dug napadnite zajedno

Dugovi su uzrok svađa, a najbolje što možete da uradite za vas kao par je da ih počnete da ih rešavate zajedno. Ako ih imate, naravno. Izlazak iz dugova ukloniće velik deo stresa iz vaše veze ili braka. I imajte na umu da vraćanje duga znači neke kratkoročne žrtve za dugoročno dobro.

6. Ne bojte se kompromisa

Kompromis je ponekad ključan za prekid svađa oko novca. Iako ne želite da ugrozite svoj integritet ili uništite finansijski plan, kompromis može da bude sjajna opcija. Brak/veza se ionako sastoji od davanja i uzimanja pa ostavite prostor i za malo promena u planovima koje ste strogo zacrtali.

7. Ne zaboravite šta vas je spojilo

Zajedno ste završili zbog puno razloga, ali novac ne bi trebalo da bude jedan od njih. Zato nemojte da dopustite da sukobi oko novca izbrišu sve što ste postigli zajedno ili da poremete vaše snove za budućnost. Svaku finansijsku raspravu počnite s ciljem da je i završite kako ne bi dugoročno naručila vaš odnos.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.