U trendu

Seks nije samo užitak: Blagodeti vođenja ljubavi bar jednom nedeljno

Seks nije samo zabava. Nauka kaže da pruža i neverovatne zdravstvene prednosti. Seks može da smanji stres, poboljša san, smanji krvni pritisak i ojača imunitet. Nova istraživanja sugerišu da dobrim vestima nije kraj: otkriveno je da seks najmanje jednom nedeljno produžuje život.

Sedam dana su istraživači na Kalifornijskom univerzitetu u San Francisku pratili seksualni život preko stotinu majki koje su imale partnere. Akterke su davale dnevne izveštaje o svom zadovoljstvu s vezom i partnerom, kao i koliko su često bile intimne s njima. Istraživači su takođe uzeli uzorke krvi od žena i analizirali stanice tražeći pokazatelje starenja.

Kad su usporedili izveštaje žena s njihovim uzorcima krvi, pronašli su fascinantan uzorak. Majke koje su barem jednom tokom tih sedam dana imale seksualne odnose s partnerima su imale znatno duže telomere – zaštitnu kapu DNK koja određuje životni vek stanice – od onih koje nisu imale seksualne odnose.

Telomeri su vitalni za zdravo starenje
Tokom vremena, telomeri se razgrađuju kao rezultat loše ishrane, opijanja i prirodnog procesa starenja, prema autorima istraživanja.

Ali njihovi rezultati sugerišu da redovan seks može popraviti i produžiti telomere, što znači da stanice duže žive i pomažu ljudima da se osećaju mlađe. Istraživači su povezali kraće telomere s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka, bolestima srca i dijabetesom, prenose mediji.

Čini se da duži telomeri sprečavaju te bolesti. Budući da je istraživanje napravljeno na malom uzorku ispitanika, rezultati trebaju biti potvrđeni daljim istraživanjima. Ali nema ništa loše u primeni tih nalaza na vaš odnos.

Seks utiče i na sreću u vezi
Usporavanje starenja može biti velika prednost seksa, kao i uspostavljanje veće intimnosti s partnerom.

Iako ne postoji čarobna formula za seksualnu sreću parova, istraživanje objavljeno u magazinu Arhiv seksualnog ponašanja 2017. godine je pokazalo da ne postoji idealni broj seksualnih odnosa na nedeljnoj bazi. Istraživanje, na temelju podataka od 1989. do 2014. godine, je pokazalo da prosečna odrasla osoba uživa u seksu 54 puta godišnje – otprilike jednom nedeljno, piše Reader’s Digest.

Iako se taj broj malo smanjio od devedesetih godina, još jedno istraživanje objavljeno u magazinu Social Psychological and Personality Science potvrđuje da je jednom nedeljno doista čaroban broj seksualnih odnosa koje je parovima potreban za opštu sreću u vezi.

Istraživanje je provedeno na više od 30.000 Amerikanaca, a trajalo je 40 godina i otkrilo je da parovi koji su seksali više od jednom nedeljno nisu bili srećniji od onih koji su se seksali samo jednom u toku nedelje.

– Naši rezultati sugerišu da je važno održavati intimnu vezu s partnerom. Ali ne morate se seksati svaki dan da bi održali tu povezanost – napomenula je Amy Muise, voditeljka istraživanja.

Seks jednom nedeljno je premijerni broj za usporavanje starenja i jačanje ukupne sreće, zaključuju stručnjaci..

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.