Seksom sagorevamo 300 kalorija – istina ili laž?

Sigurno ste među nekolicinom saveta zašto je seks koristan naleteli i na ovaj: „dobrom akcijom ispod pokrivača možete da sagorite i do 300 kalorija“. Naravno, reč je o gadnoj prevari!

Reći da jedna „seks seansa“ može da sagori jednaku količinu kalorija kao i sat vremena trčanja, jednostavno ne drži vodu. To bi trebalo da bude pravi maratonski seks na rukama ili jednoj nozi da se potroši tolika energija…

Tako bar nalaže zdrav razum, ali i istraživanje Univerziteta u Alabami, čiji su se stručnjaci pozabavili proučavanjem mnogih hipoteza o zdravlju koje su postale nešto poput legendi.

„Reč je o urbanom mitu za koje volimo da smatramo da su istiniti – da je moguće sagoreti do 300 kalorija seksom. No, prosečna osoba potroši samo 21 kaloriju. Prilično razočaravajuće, raz ne?“, odgovorno tvrdi Dejvid Alison, vođa studije.

Naravno, broj potrošenih kalorija zavisi od težine partnera, trajanja seksa i položaja, tj. mišića i mišićnim grupama koje se koriste. U američkom istraživanju prosečan seks je trajao svega šest minuta, ali i ako duplirate ovu seks akciju, svejedno ćete dobiti znatno manje potrošenih kalorija nego što tvrdi urbana legenda.

Studija je objavljena u časopisu „New England Journal of Medicine“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.