Siromaštvo i prevara

O preljubi se mnogo priča – a još se više i ostvaruje. Stavovi prema neverstvu se sve više menjaju; zbog povećane mogućnosti komunikacije s drugim ljudima, prevaru je lakše ostvariti, statistike pokazuju da su prevare danas češće nego pre 20 godina, a u Velikoj Britaniji, recimo, 70 odsto ljudi smatra da je prevara danas prihvatljivija nego što je nekada bila (sve veći broj ljudi, i muškaraca i žena, smatra da nismo stvoreni za monogamiju). A kada do prevare dođe i za nju se sazna, postavlja se pitanje – oprostiti ili ne.

Prevaru mnogi smatraju prihvatljivijom ako ju je izvršio muškarac – po principu, „takvi su muški“. Psiholozi objašnjavaju da neki muškarci na taj način dokazuju svoju muževnost, da pokušavaju da potvrde dominaciju u vezi time što će imati odnose i s drugim ženama. Danas, kada se sve više priča o snazi žena i o dominantnim ženama, i neki muškarci će se sve više bojati da nisu dovoljno muškarci, pa će na različite načine – između ostalog, i prevarom – pokušavati da se dokažu.

Hoće li par ostati zajedno i posle prevare? Nakon što je narušeno poverenje koje je postojalo između njih dvoje? Statistike pokazuju da parovi češće ostaju zajedno ako se radi o siromašnim ljudima. Zašto?

Objašnjenje je jednostavno: u siromašnim sredinama, ili kada se radi o siromašnom paru, veća je verovatnoća da je žena ekonomski zavisna od muškarca. A to će joj ograničiti snagu i slobodu izbora – kuda će ako ostavi muškarca koji ju je prevario, a nema sopstveni izvor prihoda? Žene u razvijenim zemljama, a naročito one koje i same imaju sopstvenu karijeru, znatno su manje sklone tome da oproste prevaru – ne žele da budu s osobom u koju više nemaju poverenja, a o sebi mogu sasvim lepo da se staraju i same.

Hoćete li oprostiti prevaru ili ne, naravno, na vama je da odlučite. Ipak, svakako je tužna situacija kada neko ostaje u vezi samo zbog materijalnog i socijalnog statusa. To prestaje da bude ljubavna veza i postaje poslovni odnos.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.