Spavate s partnerom u istom krevetu? Hitno se razdvojte!

I vi se nervirate kad se on uspava u dnevnoj, a vi u krevetu sami…

Kobna greška!

Spavanje u odvojenim krevetima nije znak bračne svađe ili krize, naprotiv, to bi mogao da bude ključ za bolje zdravlje i srećniji odnos, pokazuje novo istraživanje.

Jedan od šest parova poseže za spavanjem u odvojenim krevetima, ne zato što ne mogu da podnesu jedan drugog, već zato što su očajni zbog poremećaja spavanja.

Hrkanje vašeg partnera je više nego dovoljan razlog da odete, ne u drugi krevet, već u drugu sobu, ako mislite da se naspavate.

Dr Nil Stenli sprovodi istraživanje spavanja već 35 godina – i spava ne samo u zasebnom krevetu, već u drugoj sobi isto toliko godina.

„Ja sam vodeći svetski zagovornik odvojenih kreveta. Rezultati studije su pokazali da trećinu poremećaja spavanja prouzrokuje upravo vaš partner“, kaže dr Stenli, koautor studije u kojoj su parovi nosili uređaj koji je pratio budnost i kretanje partnera dok su spavali.

Uticaj ove smetnje na vaše zdravlje i zdravlje vaše veze može biti ogroman. Analiza prethodnih studija Medicinskog Univerziteta Paracelzus iz Nemačke pokazala je da se problemi sa spavanjem i problemi u vezi javljaju istovremeno.

Istraživanje takođe ukazuje na to da oni parovi koji loše spavaju imaju višu stopu razvoda.

„Loš san utiče na vaše odnose, povećava rizik od prekomerne težine, dijabetesa tipa 2 i depresije“, dodaje dr Stenli.

To je zato što svaka ćelija u telu ima svoj „sat“, tako da dugotrajno ometanje ovih ritmova usled nedostatka sna ima efekat na svaku ćeliju.

„Spavanje je od vitalnog značaja i nema razloga da se to kompromituje radi nenaučnog ubeđenja samog društva da partneri treba da spavaju zajedno“, objašnjava doktor.

Na pitanje da li će se to negativno odraziti na seksualni život partnera, odgovor je da očigledno neće, on se samo može poboljšati.

„Izgleda da se vraćamo viktorijanskom dobu kada su supružnici spavali u odvojenim sobama, istina to se odnosilo na viši sloj, koji je ima mogućnosti da tako živi”, rekao je dr Stenli.

Dodaje da danas raste trend izgradnje kuća sa dve glavne spavaće sobe.

„Ali šta ako odvojene sobe nisu opcija? Ne mogu svi priuštiti dodatnu spavaću sobu. Bar bi dvoje odraslih za početak trebalo da ima ‘king size’ krevet, kako bi imali dovoljno prostora za sebe u svakom smislu“, kaže dr Stenli.

Odvojeni krevetu su još bolja opcija prema mišljenju profesora. Tako svako može imati dušek i pokrivač koji mu odgovara, uostalom, nećete morati da pravite kompromise.

(Daily Mail, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.