U trendu

Šta je to anafrodizija?

O seksu se sve više priča: o seksualnim problemima, o tome šta je normalno, a šta nije. Tu su, naravno, i saveti tipa „kako nekog odvući u krevet“ (ovo poslednje nije nikakva nova priča, o tome se oduvek, na ovaj ili onaj način, uvijeno ili neuvijeno, pričalo). Kako bi sve to zvučalo što je moguće više naučno, ubacuju se i medicinski termini, što može da zbuni inače sasvim inteligentne ljude koji, jednostavno, nisu ranije čuli neki termin, a nemaju previše vremena da tragaju za objašnjenjima. Jedan od termina koji se povremeno upotrebljavaju (ali ne toliko često da biste objašnjenje mogli da nađete gde god da ga tražite) jeste i anafrodizija. Dakle, o čemu se tu radi?

Samo objašnjenje termina „anafrodizija“ možete relativno lako naći u većini „onlajn“ rečnika: radi se o nedostatku seksualne želje, to jest o izostanku bilo kakve stimulacije. To je otprilike to što relativno lako možete naći. Za nešto „jače“ objašnjenje morate znatno dalje da tragate – ili da pročitate ovaj članak.

Anafrodizija se uglavnom spominje kad su žene u pitanju. U slučaju anafrodizije žena seksualni odnos doživljava kao kaznu i stoga se trudi da ga po svaku cenu izbegne. Koliko god se partner trudio, biće mu nemoguće da erotski stimuliše svoju partnerku – žena jednostavno neće želeti seks i smišljaće najrazličitije izgovore kako bi ga izbegla. Posledice anafrodizije su nezadovoljstvo i depresija (i nakon dužeg vremena, verovatno, i rastanak između partnera).

Uzroci ovog seksualnog poremećaja su uglavnom psihološke prirode. To mogu biti poricanje uspeha, užitka, ljubavi, teškoće u izražavanju seksualnih želja, ženin strah od toga da će je partner napustiti. U veoma velikoj meri i stalni konflikti među partnerima mogu uzrokovati anafrodiziju.

Anafrodiziju je, ma koliko vam simptomi mogli izgledati zabrinjavajuće, moguće izlečiti. Lečenje podrazumeva pomoć stručnjaka – psihologa. Rezultati su najbolji ukoliko se i partner uključi u rešavanje problema – na kraju krajeva, problem se definitivno i njega tiče.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.