U trendu

Šta kada vas partner(ka) kažnjava ćutanjem?

Ne vodi svaki sukob s partnerom ili partnerkom u vikanje, gađanje posuđem i treskanje vratima. Neki kao sredstvo kazne ili način izražavanja nezadovoljstva koriste ćutanje; a ima onih kojima odbijanje voljene osobe da razgovara s njima pada teže od bilo kakve uvrede ili vikanja.

Dobra komunikacija među partnerima neophodna je za kvalitetnu vezu; mada komunikacija ne znači samo razgovor, odbijanje voljene osobe da razgovara može jako da povredi i teško da padne. I veoma je teško izboriti se s tim – šta da radite kad neko jednostavno neće da priča sa vama?

Neki stručnjaci predlažu sledeće. Recite voljenoj osobi da ste primetili da ne razgovara s vama, i da pretpostavljate da ste vi krivi za to, da ste vi doveli do toga, moguće i time što je niste saslušali onda kada jeste želela da razgovara. Izvinite se zbog toga i zamolite je da vam kaže u čemu ste pogrešili i kako da to ispravite.

Nekada rezultat bude iznenađujuć – voljena osoba vam iznervirano kaže da njeno ćutanje nema veze s vama, već da samo želi malo tišine i privatnosti da razmisli o nekim stvarima. Ako se to desi, dobro je tiho se povući i pružiti voljenoj osobi mir koji joj je potreban – ima onih koji se ućute dok „mozgaju“ o nečemu, ne kažnjavaju vas time, samo im je potrebna tišina, i tada je najbolje jednostavno sačekati dok ponovo ne pokrenu razgovor.

Nekada pak voljena osoba na navedeni tekst „eksplodira“, iz nje „navre“ sve što vam zamera. Ukoliko se to desi, ugrizite se za jezik i ćutite dok partner ili partnerka pričaju svoje, nemojte ih prekidati, nemojte se braniti, pustite ih da to izbace iz sebe – i stvarno ih slušajte, nemojte samo čekati da prestanu pa da odmah počnete da se branite. Prihvatite barem deo krivice, čak i ako se ne osećate krivim, to bi trebalo da im smanji bes i nezadovoljstvo, i da vam omogući normalniju komunikaciju i rešavanje problema.

Desi se i da navedeni tekst ne pomogne, da partner ili partnerka nastave da ćute. Tada vam ne preostaje drugo nego da sačekate dok ponovo ne počnu da razgovaraju s vama, i da vidite šta možete da učinite da se to ne ponovi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)