U trendu

Stručnjaci uočili 5 stvari koje se događaju ženama ako duže vreme ne vode ljubav

Redovan seks donosi sreću, dugovečnost i dobro zdravlje pa ga je poželjno praktikovati redovno. Ali kad intima nestane s vidika i ‘tamo dole’ dolazi do velikih promena.

Stručnjaci navode pet ključnih razloga:

1. Gubitak libida

Kod seksualnog nagona važi pravilo ‘koristi ga ili ga izgubi’.

„Ljudi koji se suzdržavaju od seksa s vremenom počinju da se osećaju tromo, a želja za seksom polako nestaje. Neki od mojih klijenata to stanje opisuju starom poslovicom ‘Daleko od očiju, daleko od srca'“, objašnjava dr Sari Kuper, seksualna terapeutkinja.

2. Vaginalni mišići se opuštaju

Ovaj problem se uglavnom odnosi na žene koje ulaze u menopauzu.

„Ako starije žene nemaju redovno seksualne odnose, vaginalni zidovi/mišići se opuštaju, a ako se ponovo odluče na seksualne odnose to može biti jako bolno“, napominje dr Kuper.

3. Smanjena lubrikacija

Još jedna nuspojava, koja se prvenstveno odnosi na starije žene, je problem lubrikacije vagine nakon apstinencije. Uz lubrikaciju pojavljuje se i problem stanjivanja zidova vagine, a oba su posledica nedostatka hormona estrogena.

„Mlade žene koje imaju 20 ili 30 godina, imaće puno estrogena koji će osigurati da ta tkiva ostanu zdrava, elastična i podmazana za vreme apstinencije. Kod žena od, na primer 60 godina, jednom kad estrogen nestane, ne vraća se“, izjavila je dr Loren Strejčer.

4. Pojačani bolovi za vreme mesečnog ciklusa

U nedostatku seksualnih odnosa kod žena se pogoršavaju menstrualni bolovi. Suprotno ustaljenom mišljenju, seksualni odnos za vreme mesečnice može ublažiti menstrualne grčeve.

„Materica je mišić, a mnoge žene za vreme orgazma zapravo doživljavaju kontrakcije materice što uzrokuje brže izbacivanje krvi. Grčevi se smanjuju, a menstrualna krv lakše izlazi iz tela. Takođe, može doći do povećanja količine endorfina što isto pomaže kod menstrualnih grčeva“, objašnjava dr Robert Šnajder.

5. Manji je rizik od polnih bolesti

Možda jedina dobra stvar… Ne samo da će se smanjiti rizik i od dobijanja neke polne bolesti, već i od infekcija urinarnog trakta.

„Seksualni odnos je krivac za povećanje rizika od infekcije urinarnog trakta“, objasnila je dr Strejčer.

Većina urinarnih infekcija se pojavljuje u roku 24 sata nakon polnog odnosa, a američki magazin je otkrio da je učestalost seksualnih odnosa najbolji pokazatelj koje osobe će imati učestale upale urinarnog trakta, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)