U trendu

Stručnjak otkrio koliko puta nedeljno treba da imate seks da biste poboljšali svoje zdravlje

Upražnjavanje intimnih odnosa jednom do dva puta nedeljno može da pomogne u borbi protiv infekcija i drugih zdravstvenih stanja, piše „The Sun“.

Imunitet, kardiovaskularno zdravlje i depresija samo su neke od oblasti u kojima studije sugerišu da bi seksualna aktivnost mogla da bude korisna.

Kej Velings, profesorka seksualnog i reproduktivnog zdravlja, kazala je da je normalno da zdravlje nije na vrhu liste kada razmišljamo o odnosu.

,,Imunitet, kardiovaskularno zdravlje i depresija samo su neke od oblasti u kojima studije sugerišu da bi seksualna aktivnost mogla da bude korisna“, rekla je ona za „Daily Mail“.

Intimni odnos može da potisne menopauzu, ali i da pomogne u borbi protiv infekcija.

Studija iz 2004. godine ustanovila je da snošaj jednom do dva puta nedeljno može da poveća nivo imunoglobulina A (IgA).

IgA ima poseban značaj za lokalni imunitet sluzokoža respiratornog i digestivnog trakta. Novorođenčad dobijaju sekretorni IgA putem majčinog mleka, čime stiču pasivan imunitet u odnosu na gastrointestinalne infekcije. Selektivni deficit IgA je relativno čest i povezuje se sa učestalim respiratornim infekcijama, ali i alergijama i autoimunim bolestima.

S druge strane, istraživanje Univerzitetskog koledža u Londonu pokazalo je 28 odsto manju verovatnoću da će sredovečne žene koje praktikuju intimne odnose doživeti promene koje donosi menopauza u narednoj deceniji.

Takođe, intimni odnosi su od velikog značaja za mentalno zdravlje.

Studija koja je objavljena ove godine pokazala je da su ljudi koji su održavali seksualne odnose tokom izolacije imali 34 odsto manje šanse da dožive depresiju od onih koji nisu imali odnose.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.