U trendu

Stručnjak otkriva: Muškarci ovo žele više od seksa

Kaže se da muškarci razmišljaju o seksu svakih sedam sekundi (dvaput češće tokom puberteta). A kad priđu ženi, to uvek rade s prikrivenim motivom da je odvedu u krevet. Ova ideja je toliko uobičajena i ukorenjena u umove oba pola, da kada tip ne želi da spava s ženom, ponekad se žene pitaju: „Zar me ne smatra privlačnom?“ Smatra se da je „tipično muško“ biti uvek raspoložen za seks.

Ali, krajnje je vreme za rastanak od takvih misli! I to ne govorimo mi, nego neko ko bi to trebalo da zna: Džed Dajmond, 73, psihijatar, terapeut i, bez sumnje, muškarac. U postu na blogu na „goodmanprojectu“, Dajmond piše: „Koliko često čujemo izjavu: ‘Muškarci žele samo seks?’ Kad sam imao 17 godina, bio sam siguran da je to istina. U vreme kad sam imao 37 godina, imao sam predosećaj da bi to mogla da bude laž. Sada, sa 73 godine, znam sigurno da to nije istina.“

Sigurna luka umesto seksa

Ono što su mu otkrili životno iskustvo i brojni razgovori s pacijentima i drugim predstavnicama njegovog pola je sledeće: muškarci više od svega žele sigurnost, dom i „sigurnu luku“. Prema Dajmondu, ta žudnja na kraju stoji iza njegove želje da spava s nekim. Seks „nam daje osećaj mira i doma koji nadilazi seksualno zadovoljstvo“, piše psiholog. To je svojevrsni predah i opuštanje od pritiska nastupa i takmičenja, pod kojim su naročito muškarci (neka to ostane tako – ali definitivno sumnjamo da je društveni takmičarski pritisak zaista veći za muškarce nego za žene!!!). Ali, zapravo, muškarci bi jednako dobro mogli i bez polnog odnosa – ako bi dobili sigurnost zauzvrat.

„Jedna od stvari koje najviše volim je trenutak kad položim glavu u krilo svoje supruge i pustim je da me mazi“, piše Dajmond. Bez seksa, sigurna luka. Jedino pitanje je: ako je Dajmond u pravu, zašto skoro nikad ne čujemo muškarce kako govore stvari poput: „Hoćemo li danas da se mazimo?“ ili „Molim te, budi samo tu uz mene!“.

Strah od ‘nemuževnosti’

Naime, prema mišljenju stručnjaka, jedan od najvećih strahova mnogih muškaraca je da ispadnu nemuževni. A i priznati da žele zaštitu i sigurnost ne smatra se naročito muževnim…

To nas dovodi do razloga s kojima Dajmond pokušava da objasni zašto je ženama često teško da daju muškarcima tu toliko željenu sigurnu luku: „Žene se plaše muškaraca koji se ne osećaju muževno. Znaju da su većinom muškarci koji postanu nasilni upravo oni muškarci koji se osećaju slabi i zavisni.“ Sumnja takođe da žene zapravo žele više „muževnih“ partnera jer bi se inače osećale više kao majke, a manje kao partnerke. Lepota Dajmondove teze je da nije važno da li je istinita ili nije.

Ako radimo na temeljnom problemu, možemo samo pobediti! Naime, ako je strah, i kod muškaraca i kod žena, razlog broj jedan zašto se muškarci „svode“ na seksualni nagon i ne mogu da dobiju ono što istinski žele, rešenje je jasno: svima nam je potrebno samo malo više hrabrosti (npr. iskrenost i različitost). Više hrabrosti, samopouzdanja i poverenja!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)