U trendu

Stvari koje ženama ubijaju volju za seksom, a mnogi muškarci toga nisu svesni

Dragi muškarci, ako vaša partnerka svaki put kad je u krevetu uhvatite za zadnjicu mrzovoljno odgovori: “Nemoj, umorna sam”, dobro razmislite o tome gde zapravo grešite. Naime, vrlo mala promena u razmišljanju o tome kad i kako zapravo započinje seksualni odnos značajno može poboljšati vaš seksualni život i zadovoljstvo u partnerskom odnosu, tvrde stručnjaci.

Očekuje se da shvatite da seksualni odnos ne počinje kad operete noge i zube i ispružite se pored partnerke u krevetu, nego mnogo ranije tokom dana – stotinu je prilika da je pohvalite, zagrlite, poljubite, nasmejete ili pokažete da je posebna tako što ćete poneti kese iz prodavnice ili poređati posuđe u mašinu. Za žene je vrlo važan osećaj da su voljene i sigurne u vezi te običan zagrljaj u liftu dok se vraćate kući može učiniti sto puta više nego onaj trenutak kad je nakon gašenja svetla uhvatite za guzu.

Samo 30 sekundi zagrljaja, naime, dovoljno je da se stimuliše proizvodnja oksitocina, hormona koji kod žena stvara osećaj povezanosti i poverenja. To je hormon koji žena inače najviše izlučuje tokom dojenja, a to je priroda regulisala kako bi se povezale s detetom, ali – zanimljivo je – zagrljaj na isti način deluje i na muškarce, s tim da je nivo oksitocina koji njihovo telo proizvede ipak puno manja. Ukratko, i vama će biti prijatnije u vezi ako nas povremeno zagrlite, a žena će svakako biti spremnija za odnos.

Naravno, nisu ni žene potpuno nevine. Jedna od najčešćih grešaka koje su žene sklone da urade u partnerskom odnosu verovatno je to da zaborave kako bi i one same mogle da ponekad iniciraju seks. Smešno je vaditi se na to da bi partner tako mogao da stekne utisak da smo agresivne, kaže Les Perot, profesor psihologije na Univerzitetu u Sijetlu, inače zajedno sa suprugom Lesli koautor knjige pod nazivom “Ludo dobar seks”, jer to je jedna od najvećih grešaka koje žene prave.

– Većina muškaraca pomalo je frustrirana time što su oni uvek ti koji iniciraju seks i smatraju da tako ne postoji dobra ravnoteža u vezi. I muškarci žele da im žene posredno daju do znanja da su poželjni i da žele odnos s njima jednako kao i žene te za njih može biti demotivišuće ako baš nikad nije tako – kaže on.

Osim toga, na taj način muškarci bi mogli steći utisak da su žene manje zainteresovane za seks i zanemare tu njihovu potrebu, a to može dovesti do nezadovoljstva u odnosu, dodaje.

Kad bi to bili jedini problemi, odnosno jedine greške koje pravimo u odnosu, istinskih problema zapravo ne bi ni bilo. Jer sve to ipak shvatite kao priliku za rad na sebi i odnosu s partnerom.

Nemojte misliti da znate šta žena želi

Gluma: Kao što su to radile pre 20 ili 30 godina, mnoge žene i danas glume orgazam. Ukratko, moguće je da žena uopšte ne uživa u seksu, a da vi to ni ne znate, upozorava seksualni terapeut Ian Kerner i jedan od najprodavanijih autora iz područja seksologije.

Savet: Nemojte se plašiti da postavite pitanja tokom odnosa. “Da li ti je ovo prijatno?“ ili “Želiš li da nastavim?“  može biti podsticaj da dobijete uputstva i ne gubite vreme na stvari od kojih se ženama zeva.

Ne pali svaki put ista priča

Tehnika: Ako je upalilo prva tri puta, ne znači da će delovati i 45. put, upozoravaju stručnjaci. Sve je relativno i više nego što mislite, jer ono što ženu uzbuđuje može zavisiti od njenog raspoloženja, o tome kakav je imala dan, pa čak i o tome u kojoj je fazi njen menstrualni ciklus.

Savet: Postoje faze u ciklusu kad su ženi osetljivije bradavice i klitoris pa će biti dovoljan i lagani dodir usnama, kao i faza kad se morate potruditi. Svaki put “osluškujte” šta ženi odgovara.

Ne preskačite zavođenje i igru

Rutina: Žene vole biti zavedene, bez obzira na to što ste možda juče proslavili 25 godina braka. Zavođenje je ponekad važnije i od same tehnike jer ženi daje osećaj da je željena i vredna truda, a to podiže samopoštovanje. Recite joj nešto lepo pre seksa.

Lepa reč i gvozdena vrata otvara

Želja: “Lepa si večeras“ ili “Baš mi je lepo s tobom“ često kod žene može izazvati veću želju nego grubo hvatanje za grudi i okretanje bradavica pre nego što ste i progovorili. Dok se muškarci najčešće fokusiraju na fizičku stimulaciju, žene više pali ona mentalna, imajte to na umu.

Savet: Žene tokom seksa puno maštaju, a to im pomaže da se lakše uzbude, pa to iskoristite tokom predigre. Nazovite je pre nego što krene s posla i podelite s njom neku fantaziju, prenosi 24sat.hr.

Orgazam se ne događa sam po sebi

Orgazam: Kod većine seksi poza nema direktne stimulacije klitorisa pa više od 80 posto žena izjavljuje kako sam seksualni odnos nije dovoljan da bi doživele orgazam. “Žene češće mogu da dožive orgazam tokom oralnog seksa nego kod samog seksualnog čina“, kaže seksualni terapeut Ian Kerner.

Savet: Tvrdi da treba iskušati i pozu u kojoj je žena iznad partnera ili vibrator dizajniran za parove. Seksualne igračke nisu neprijatelj, nego vaša desna ruka.

Držite se one: Polako, ali sigurno

Iskustvo: Kad pronađete tačku koja očigledno izaziva užitak, ne jurite dalje dok joj niste posvetili dužu pažnju i uverili se da je vreme za korak dalje. Zato, pokušajte da se držite pravila 60 sekundi, uz mogućnost višekratnih bonusa – kad vidite da nam je prijatno, samo polako.

Klitoris nije sto za hoblovanje

Klitoris: Većini žena potrebna je stimulaciju klitorisa da bi doživela orgazam, ali stvari su složenije nego što mislite. Delom i zato što muškarci ne razumeju anatomiju klitorisa, pa štipaju, stiskaju, grizu, mese, grebu…

Savet: Dakle, to je jedno malo dugme s bezbroj nervnih završetaka, koji svaka grubost ili prejaka stimulacija može samo da povredi. Vrh klitorisa, pritom, nije jedino što vas treba zanimati, jer užitak neretko “stanuje“ i u nekoj tački sa strane. Lagano šetajte prstom.

‘Kako mi samo stomak poskakuje!’

Forma: Čim pomislite na to kako vam izgleda stomak tokom odnosa ubili ste većinu šansi za uživanje i orgazam. Ne razmišljajte o tome koliko vam se masti nakupilo oko stomaka ni o tome razliva li vam se šminka na licu, nego se koncentrišite na zadovoljstvo.

Savet: Morate sebi dopustiti da doživite orgazam, a to nećete moći ako mislite na izgled. Osim toga, trebalo bi da uživate u razmeni nežnosti s partnerom, zameni poza i igri zavođenja, a to pada u drugi plan ako ste opterećeni telom.

‘Tebi je samo seks važan’ ili ‘Tebi je seks važniji’

Ostavite se tih staromodnih gluposti. Samo stogodišnje bake danas bi mogle da pomisle da žene nisu zainteresovane za seks ili da je on važan samo muškarcima. Nemojte umanjivati važnost seksa, upozorava Lesli Perot.

– Istraživanja pokazuju da i muškarci i žene seks smatraju podjednako važnim kako bi veza za njih bila zadovoljavajuća – kaže antropolog Helen Fišer sa Univerziteta Rutgers u Americi.

‘Stvarno, tebi je samo seks važan…’

Zainteresovanost: U studiji o seksu za jednu noć, koju je sprovela antropolog Helen Fišer, brojke pokazuju da su i žene i muškarci podjednako zainteresovani za seks. Više od 50 posto žena i 52 posto muškaraca koji su učestvovali u studiji rekli su kako su to učinili nadajući se da će to biti temelj za duži odnos.

Savet: Nikad ne pretpostavljajte da vašem muškarcu nije na pameti i romantika ili veza.

‘Ti si uvek spreman za to’

Libido: Ako ste u vezi s tinejdžerom, čijim telom upravljaju hormoni, on je verovatno uvek spreman. Ali pritisci iz svakodnevice – porodica, posao, računi – mogu ubiti libido kod odraslih. Mnoge žene se iznenade kad se suoče s takvom situacijom pa njegov nedostatak interesovanja za seks mogu doživeti i lično.

‘Nisam ti više privlačna’

Sumnja: Nedostatak interesa za seks kod muškarca mnogim ženama je šok i misle da ih partner više ne voli ili da mu nisu privlačne. To najčešće nije tačno, tj. uz malo truda možete vratiti strast u spavaću sobu.

Savet: Insistiranje na tome da mu niste privlačni postaje pritisak. Umesto toga, pomozite partneru da prevlada ono što je izazvalo stres.

‘Sam zaključi’

Inicijativa: Duboko dišete, čupate se za kosu, gurate glavu prema dole i vičete: “O, Bože!” i mislite da čovek iz toga treba da zaključi da li vam je to što radi prijatno ili ne?! Čak i s partnerom s kojim ste duže puno ćete bolje komunicirati ako direktno kažete: “Ovo je savršeno” ili “Samo malo levo”. Žena mora da preuzme odgovornost za svoje seksualno zadovoljstvo, upozoravaju seksualni terapeuti.

Savet: Niko vas ne može dovesti do orgazma ako ne preuzmete inicijativu oko toga kako će se odnos razvijati jer ni jedan partner ne čita misli. Recite šta vam odgovara.

‘Zaboga, otkud ti je TO palo na pamet?!’

Eksperimentisanje: “Otkud ti ideja za nešto takvo? Misliš da ću pristati na to? Ti nisi normalan! Samo manijaci rade takve stvari! To znači da ti nisam dosta samo ja, da me ne voliš takvu kakva jesam…”. Znamo, mogli biste tako unedogled, ali – bolje ne.

Savet: Shvatite da je nakon nekoliko godina veze normalno da oboje poželite malo raznolikosti, a partner se samo usudio da progovori o tome.

Ne sad, pod stresom sam!

Stres: Ako pucate po šavovima, sigurno se ne osećate jako seksi. Stres na poslu, kod kuće ili u međuljudskim odnosima uopšteno može pogoditi svakoga. Pokušajte da naučite kako da se s njime nosite na pravi način i kako da ga zdravo pobedite.

Savet: U tome vam može pomoći i psiholog ili iskreni razgovor s prijateljima, pa i s partnerom. Zamolite ga za to i on će vam pomoći.

‘Gadi mi se to što tražiš’

Granice: Ne preterujte. Niko nikad ne bi smeo da vas prisiljava da radite nešto što ne želite, ali ako vas pita za nešto na što niste spremni, jasno objasnite da je to nešto što prelazi vaše granice i objasnite zašto.

Savet: Pokušajte to reći pristojno, bez drame. Možda je reč o nečemu što se kosi s vašim normama. Ali ako je reč o nečemu što vas je iznenadilo, a možda postoji šansa da pokušate, objasnite to partneru.

Tri pohvale i jedno uputstvo

Ego: Muškarci jako žele da ugode ženama tokom seksa pa ako naučite da im date uputstva, a da ne povredite njihov ego, to će jako ceniti, kaže Helen Fišer.

Savet: Upakujte uputstvo između dve pohvale, kao salamu u sendviču. Dobro je dodati jednu pohvalu kao umak i još jednu na ime salate jer će tako imati vremena da razmislite o tome što ste rekli kad budu nasamo i kad im to nije tako neprijatno. Pokušajte tako kao da tražite uslugu od njih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)