Stvoriti zajedničke navike

Poznato je da zajedničke navike produbljuju vezu i stvaraju veći osećaj intime i zajedništva; partneri se na taj način povezuju na više nivoa. Čest je slučaj da se zajedničke navike sasvim spontano stvore, ali ako ste nestrpljivi, a želite da povećate bliskost s partnerom (partnerkom), možete i svesno poraditi na tome da izgradite zajedničke navike. Evo i kako.
Važno je napraviti model. Moguće je da već imate neke ljubavne rituale, a da o tome niste svesno razmišljali. Najpraktičnije je da razmislite o aktivnostima koje vas oboje podjednako zanimaju i zadovoljavaju – na primer, ako ste oboje jutarnji tipovi, da smislite specijalne načine da poželite jedno drugom dobro jutro, a ako ste večernji tipovi, specijalne i originalne načine da uveče spremite nešto što će vam olakšati mrsko buđenje. Ukoliko je jedno od vas dvoje večernji, a drugo jutarnji tip, moguća je kombinacija – ovako nešto će vam definitivno povećati bliskost, jer ćete se dopunjavati i, pored toga što se radi o lepom i prijatnom gestu, i pomagati jedno drugom.
Setite se: šta je poslednje što ste zajedno uradili a da vam je bilo zabavno? Ako ste, recimo, u toku vikenda otišli na zajedničku vožnju biciklom po parku i slatko ste nasmejali kad ste uplašili jato golubova (nije bilo povređenih ptica, samo su se raspršili unaokolo), inicirajte nešto slično svaki put kada vam se ukaže prilika za to.
Vežbajte se da primećujete šta je to što vaš partner ili partnerka posebno vole i predlažite aktivnosti u skladu s tim. Ako on baš voli horor filmove – povedite ga na premijeru najnovijeg horor filma. Najverovatnije će se potruditi da i on vas iznenadi na sličan način.
Naravno, ovo stvaranje zajedničkih navika ne treba forsirati jer će onda imati efekat suprotan od željenog – oboje ćete osećati da ste prisiljeni da nešto uradite i imaćete osećaj da se radi o lažnjaku, što nikako ne može da poveća bliskost (osim ako se nakon neuspele akcije oboje nasmejete). Nije slučajno to što ovakvi zajednički rituali nastaju spontano. Ne morate uvek čekati da nešto spontano nastane – ali razmišljajte o svesnom stvaranju zajedničkih rituala pre kao o gurkanju, nego kao o usiljenom marširanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.