Suze i orgazam: Evo zašto neke žene plaču nakon super seksa i vrhunca

U redu biti ranjiv, kaže seksologinja Marla Rene Stjuart o plakanju nakon orgazma. Intimnost može biti emocionalna, a plakanje nakon orgazma nije neobičan fenomen.

Ovaj fenomen je prilično čest – baš kao kada primetite da vam se noge tresu nakon seksa. Bilo da nakon toga doživljavate fizičke ili psihičke reakcije, to je jednako divno koliko i misteriozno.

Plakanje nakon orgazma

– Ne postoji samo jedan razlog zašto bismo mogli pustiti pokoju suzu nakon intimnog susreta. To može biti kombinacija hrpe stvari – kaže američka seksologinja Marla Rene Stjuart, predavačica rodnih i ženskih studija na Univeryitetu Klejton Stejt.

Ponekad neki plaču nakon orgazma jer imaju intenzivnu emocionalnu vezu ili reakciju, ili čak moguće isceljenje. Obično je to više psihološke prirode, objašnjava ona.

Žene mogu doživeti osećaje poput tuge, teskobe, uznemirenosti i melanholije nakon seksa, i to seksa koji nije pod prisilom.

I, što nije iznenađujuće, može se osetiti tuga nakon seksa zbog nesreće u vezi.

– Ako bi se netko trebao osećati povezanim, a ne oseća se, to takođe može izazvati plač nakon seksa – dodaje Stjuart, što znači da se osećate kao da vi i partner niste baš na istoj stranici pod čaršafima.

Šta su prednosti, a što nedostaci plakanja nakon vrhunca?

Mnogo je blagodati – od doživljaja višestrukih orgazama do uživanja u zdravstvenim dobrobitima užitka, uključujući dobar san i blistavu kožu, prenosi Myimperfectlife.

Ali čak i kad postanemo malo osetljivi, postoji nešto što vredi ceniti, napominje stručnjakinja.

– Prednost je oslobađanje i izvlačenje svih vaših emocija i izražaja – kaže Stjuart, dok su nedostaci obično partnerove reakcije jer možda ne znaju kako reagovati na plač.

Kako se nositi s plakanjem?

– Bilo da ste s partnerom ili isprobavate najbolje igračke za seks u svojoj kolekciji, kada počnete malo plakati, najvažnije je shvatiti da imate pravo na svoje osećaje. Znajte da je u redu biti ranjiv – inzistira Stewart.

Ako je umiješana još jedna strana, iskrenost je ključna. Stručnjaci kažu da je razgovor o seksu ključ za poboljšanje, pa biste trebali upozoriti partnera na ono što osjećate,

– Svakako razgovarajte sa svojim partnerom o tome – dodaje ona.

Ali iznad svega, pobrinite se da se osećate ugodno sa svojim emocijama.

– Možda imate malo stida ili stigme – kaže Stjuart o razlozima za plakanje nakon seksa. Biti u mogućnosti to rešiti kroz terapiju i pronaći neko prihvaćanje može pomoći, savetuje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.