Svađe oko novca (1)

Apsolutno najčešći razlog za sukob među partnerima je novac. Sviđalo se to nama ili ne, novac nam je svima bitan, i razlike u mišljenju o tome kako treba raspolagati novcem mogu izazvati žestoke sukobe. Ipak, postoje načini da se takvi sukobi ublaže.
Iskreno razmislite o sopstvenom stavu prema novcu. Svako od nas ima neko svoje mišljenje o funkciji novca, o tome na šta treba trošiti i koliko, koliko treba štedeti, koliko ga treba davati i kome… Pre nego što se s voljenom osobom sukobite oko novca, razmislite kakvi su vam tačno stavovi prema tome – može se desiti da shvatite da i vi sami morate da se promenite kad se o novcu radi isto koliko i vaš dragi ili draga, ili čak i više. A ako ne dođete do tog zaključka, barem ćete imati čvršće argumente i biti bolje pripremljeni za otvoren razgovor o ovom važnom pitanju.
Budite sigurni da znate šta je tačno ono što vam smeta. Da li je problem zaista u količini novca koju je vaš dragi dao za neku tehničku igračkicu ili u tome što će, zabavljen njome, provoditi manje vremena s porodicom? Ili je problem i jedno i drugo? Nekada nas zavaraju naša sopstvena osećanja, pa se svađamo oko jedne stvari, dok je problem nešto sasvim drugo. Zato je veoma bitno identifikovati šta je tačno problem (to je lakše reći nego učiniti, nekada je za to potrebno nekoliko dana ili čak nekoliko nedelja) pre nego što pokušate da ga rešite.
Pravilno odaberite mesto i vreme za razgovor o novcu. Ovo pravilo u principu važi za ozbiljan razgovor o bilo čemu, ali je, pošto je novac osetljiva tema, još bitnije pridržavati ga se. Dakle, ne počinjite s tim tek što su vaš dragi ili draga ušli u kuću nakon napornog dana ili tek što ste smestili decu u krevet. Nije dobro vreme ni dok imate goste, naročito ne ako se radi o rodbini. Ako ste u nezgodnom periodu kada je stalno neka gužva, unapred se dogovorite kada ćete razgovarati o novcu. Inače, odaberite neki miran trenutak kad nije verovatno da će vas neko ili nešto ubrzo prekinuti.
Budite iskreni i otvoreni. Jednom kada shvatite da postoji problem u vezi s novcem i kako se njime raspolaže na nivou cele porodice, razgovarajte s partnerom/partnerkom o tome. Nema nikave svrhe ćutati i gutati, to će vam samo doneti nezadovoljstvo. Razgovor o novcu je u svakoj vezi važan – nije uvek prijatan, ali je nešto što se mora obaviti ukoliko želite da vaš odnos nastavi da funkcioniše.
Sutra pročitajte još predloga kako da rasprave o novcu ne naprave preveliku štetu u vezi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.