U trendu

Svađe u vreme praznika

Praznici – vreme kada bi trebalo da su svi veseli, da se raduju, budu lepo raspoloženi – pa, da budu u prazničnom raspoloženju. Nekima praznični dani i jesu takvi, a neke i nervira to što se smatra obaveznim biti dobro raspoložen zbog nekog tamo datuma (kakve veze ima datum s lepim raspoloženjem – dan kao i svaki drugi). Za neke parove praznici umeju da budu izuzetno stresno vreme; zapravo, za neke parove praznici su vreme kada se redovno posvađaju.

U vreme praznika najčešće ste okruženi ljudima. Neki parovi idu sa slavlja na slavlje, čak i ako se jednom od partnera ne ide – eto, pozvani su, nije red da odbiju. Na slavljima je često isforsirana ideja da se svi moraju lepo provesti (hej, slavimo, nemojte tu da se mrštite!), pa onda, za one koji su singl, često se smatra obaveznim da iskoriste priliku na slavljima da „smuvaju“ nekoga ili bar da to pokušaju…

Ukratko, forsira se dobro raspoloženje – a uz toliko forsiranja teško je zaista postići opuštenu atmosferu, neophodnu da bi ljudi bili dobro raspoloženi. Još ako se jednom od partnera od starta na neko slavlje nije ni išlo (recimo, on je jedva dočekao praznike da se malo odmori, a ne da trči s jednog mesta na drugo kao i u toku radnog vremena), eto razloga za svađu.

Kako izaći na kraj s ovim „prazničnim ludilom“? Ako vam praznici svake godine ugrožavaju vezu, kako se zaštititi od toga? Da samo zacrtate sebi: „E, ove godine ima da budem lepo raspoložen(a) i neću se svađati s partnerom/partnerkom i lepo ćemo se provesti“ – ne ide. Nemoguće je sebi (ili partneru) narediti kako ćete biti raspoloženi. Šta učiniti?

Dobra ideja može biti da redukujete broj poseta – i to i kod vas i kod onih kod kojih ste pozvani. Tako će vam ostati više vremena samo za vas dvoje, što je jedna od najlepših stavki praznika – konačno imate malo više vremena da uživate jedno s drugim.

Pored toga što ćete smanjiti broj poseta, potrudite se i da, i onda kada ste u društvu, održite kontakt. Dodirujte se povremeno, gledajte jedno drugo, nemojte ignorisati partnera/partnerku jer ih, eto, ionako viđate svaki dan. Ukoliko održite kontakt, održaće se i lep ljubavni osećaj.

Još jedna bitna stavka povezana s posetama: unapred se dogovorite koliko ćete otprilike ostati, ko će voziti kući i slično (plan ne mora da bude „zacementiran“, ali ne mora sve ni da „bude spontano“ da biste se lepo proveli – dogovor može čudo da učini da se oboje osećate sigurnije). Time će rizik da dođe do sukoba biti smanjen na najmanju moguću meru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.