U trendu

Svaka 4 žena ne doživi orgazam: uradite ovo 5 minuta pre odnosa, može da pomogne smatraju stručnjaci

Istraživanja otkrivaju veliki problem u spavaćoj sobi koji pogađa mnoge žene, a razlozi su različiti i složeni.

Prema istraživanju koje je sproveo finski sociolog i seksolog Osmo Kontula, samo 25 odsto žena koje imaju redovne seksualne odnose doživi vrhunac. Ovo istraživanje, sprovedeno 2018. godine na uzorku od 7.000 žena i 1.000 muškaraca, ukazuje na to da je glavni razlog za ovakvo stanje preveliko razmišljanje i preopterećenost tokom intimnih odnosa.

Glavni uzroci problema

Kontula je otkrio da su žene za vreme sesualnkog odnosa često preplavljene mislima koje im onemogućavaju da se potpuno opuste i uživaju. Ovo mentalno opterećenje može biti uzrokovano različitim faktorima, uključujući nisko samopouzdanje, posledice korišćenja lekova, nekompatibilnost sa partnerom u seksualnom smislu, kao i nedovoljnu stimulacija klitorisa.

Najveći procenta žena ne doživi vrhunac

Preporuke stručnjaka

Seksualna terapeutkinja Vanesa Marin dala je nekoliko saveta za žene koje se suočavaju sa ovim problemom.

– Fokusirajte se na disanje. Meditacija može pomoći u opuštanju uma, a joga i istezanje mogu takođe biti korisni. Samo pet minuta bez elektronskih uređaja može biti dovoljno da rasteretite misli i povećate šanse za doživljavanje orgazma – istakla je ona za portal Insider.

Ovi saveti naglašavaju važnost mentalne pripreme i opuštanja pre i tokom intimnih odnosa. Uklanjanje bilo kakvog ometanja i posvećivanje pažnje trenutku može značajno poboljšati seksualno iskustvo.

Šira perspektiva

Ovaj problem nije samo individualni, već odražava šire društvene i kulturne faktore koji utiču na seksualno zdravlje žena. Edukacija o seksualnosti, otvorena komunikacija sa partnerom i prihvatanje sopstvenog tela su ključni koraci ka postizanju zadovoljavajućeg seksualnog života.

(Espreso / Srećna republika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.