U trendu

Orgazam – 11 pitanja i odgovora seksologa

Pravi značaj seksa i orgazma kako za mentalno, tako i za fizičko zdravlje – mnogima nije dovoljno poznat, a mnogi tog značaja nisu ni svesni.

Da bismo ovu temu približili javnosti, navodimo odgovore poznatih seksologa na najčešće postavljana pitanja:

1. Koliko treba ženi, a koliko muškarcu, da dožive orgazam?

Ženama obično treba više vremena da dožive orgazam u odnosu na muškarce – u proseku između 7 i 14 minuta. Ipak, to je individualno i sa godinama se menja.

2. Da li muškarci mogu da dožive orgazam bez ejakulacije?

To su dve različite stvari koje se obično dogode zajedno. Za mnoge muškarce – moćna ejakulacija je najbolji deo orgazma. Za druge je orgazam dobar osećaj tek po ispuštanju semena.

Posle 40. godine, muškarac obično ima manje obilne ejakulacije, ali i tada on može normalno imati orgazme. Nekad može doći do ispuštanja semena i bez orgazma, tako da „sprečavanje“ ejakulacije ili ejakulacija van vagine nisu sigurni načini kontracepcije.

3. Žene mogu imati višestruke orgazme, a da li to mogu i muškarci?

Muškarci mlađi od 30 godina mogu imati višestruke orgazme jer nakon orgazma mogu ponovo imati erekciju za svega nekoliko minuta. Kod starijih muškaraca, to može biti nekoliko sati posle prvog orgazma. Normalno je imati jedan orgazam tokom seksualnog odnosa, a imati višestruki orgazam ne znači biti „super“ žena ili „super“ muškarac.

4. Koliki procenat žena doživi orgazam tokom seksa?

Scene ženskog orgazma iz filmova obično ne izgledaju kao u stvarnom životu. Većini žena za orgazam treba više od obične penetracije – ljubav, nežnost i stimulacija klitorisa. Ponekad položaj tokom odnosa može napraviti razliku između imanja i nemanja orgazma. Neke žene jednostavno nikada ne dožive orgazam tokom seksa, to nije ni neuobičajno ni retko. To ne znači da te žene nisu normalne niti da ne mogu imati decu.

5. Da li muškarci mogu da odglume orgazam tokom seksa?

Muškarcima je teže da odglume orgazam: prema istraživanjima, najviše 25% može ponekad da odglumi orgazam, dok žene mogu lako da odglume orgazam – čak 50% njih to i čini često ili ponekad.

6. Da li pronalaženje famozne G tačke znači bolji seks?

Grafenberg tačka (G-tačka) može, ali ne mora da bude, najosetljiviji deo vagine (nikada to nije dokazano). Nisu sve žene osetljive na isti način, tako da pronalaženje G-tačke ne znači vrhunac za vašu partnerku i ne treba sebe ni nju opterećivati time.

7. Da li previše masturbiranja umanjuje mogućnost orgazma tokom odnosa?

Ne postoji „previše“ masturbacije. Masturbacija pomaže i muškarcima i ženama da nauče nešto o svojim genitalijama i orgazmu. Masturbacija ne sprečava niti umanjuje odnose,  čak i pomaže u postizanju orgazma.

Višestruko agresivno masturbiranje u kratkom vremenskom periodu (tokom nekoliko sati) može dovesti do fizičke iritacije muškog ili ženskog polnog organa. Kod starijih muškaraca, često masturbiranje (više puta dnevno) može ponekad umanjiti mogućnost orgazma.

8. Da li orgazmi produžuju život?

Neke dosadašnje studije pokazale su da i muškarci i žene koji češće imaju seksualne odnose i češće doživljavaju orgazme – u proseku žive duže od osoba koje apstiniraju.

9. Može li žena bez svoje želje i bez svog znanja doživeti orgazam?

Znojenje, zadihanost, stenjanje i vibriranje tela – klasični su znaci orgazma. Međutim, orgazmi mogu biti i blaži. Neretko se žene u toku odnosa naglo opuste, a da ni same nisu svesne zašto. Retko se nekim ženama dešava da dožive orgazam (primete ga ili ne) dok rade neke druge poslove (šetnja, vožnja bicikla…).

10. Mogu li kondomi da utiču na orgazam?

Korišćenje kondoma stvara drugačiji (manje ili više) osećaj i ženama i muškarcima, ali orgazam se može lako postići i sa njim. Savetuje se eksperimentisanje sa različitim vrstama kondoma dok se ne pronađe onaj koji se najviše sviđa i vama i vašoj partnerki. Takođe, i podmazivanje kondoma može uticati na odnos i orgazam. Korišćenje kondoma na većinu osoba neznatno negativno utiče, ali nekim osobama upotreba kondoma deluje stimulativno.

11. Može li žena doživeti orgazam tokom analnog seksa?

Anus može biti veoma osetljivo područije, ne samo zbog nervnih završetaka već i zbog blizine genitalija. Neke žene, a i muškarci, stimulacijom anusa imaju bolji seksualni odnos, a i jači orgazam. Međutim, većini je potreban nadražaj genitalija za orgazam. Pojedinim osobama su stimulacija anusa i analni seks neprijatni, što može dovesti do izvesne blokade i onemogućavanja orgazma.

Umesto zaključka

Odgovori na navedena pitanja pomogli su mnogima u boljem razumevanju seksa i orgazma, pa se nadamo da će i naši čitaoci naći korisne informacije.

Napomena

Svaka osoba je priča za sebe, tako da navedeni odgovori važe za većinu ljudi, ali ako neki parovi seksualne odnose ili orgazam drugačije doživljavaju ili se drugačije osećaju, to ne znači da nešto nije u redu, osim ako se javljaju stalni bolovi ili čak krvarenja. U takvim slučajevima, ipak potražite odgovore lekara ili ginekologa.

Još članaka o orgazmu…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.