U trendu

Svi srećni parovi imaju 1 zajedničku stvar, mnogi veruju da može da im sačuva brak

Jedno obimno američko istraživanje je pokušalo da dođe do odgovora na pitanje – kako se svađaju ljudi koji su u srećnim brakovima.

Prvo – ako se svađate, to ne znači automatski da ste nesrećni. Svi se raspravljaju. Naučnici kažu da se svi venčani parovi, i srećni i nesrećni jako potresaju zbog toga. Čak su i teme uvek slične – deca, novac, njeni i njegovi roditelji, nedostatak nežnosti ili seksa.

Dobro pitanje je kako svađe u nekim porodicama ne naprave veliku štetu.

Naučnici sugerišu da pristup koji je okrenut ka nalaženju rešenja pravi veliku razliku. Oni se ne svađaju samo da bi se svađali, već pokušavaju da pronađu izlaz iz problema. Zato je verovatno najbolje da se zapitate da li je posle „eksplozije“ emocija dobro pobeći od problema ili ne.

Problemi o kojima raspravljaju srećni parovi

Tim psihologa je analizirao dve grupe bračnih parova. U jednoj je bilo 57 parova u tridesetim godinama koji su u proseku bili u braku devet godina. Druga grupa je bila sačinjena od 64 para u ranim sedamdesetim koji su bili venčani u proseku 42 godine.

Obe grupe su zamolili da rangiraju svoje probleme. Najozbiljniji su: intimnost, kuća, slobodno vreme, komunikacija i novac. Stariji parovi su pomenuli i zdravstvene probleme kao tačku spoticanja. Zanimljivo je da su među temama koje su problematične, ali ne mnogo – ljubomora, porodica i religija.

Posle nekog vremena, psiholozi su primetili da parovi preferiraju da se raspravljaju oko stvari za koje imaju razumna rešenja.

Zlatno pravilo je – srećni parovi se gotovo nikad ne svađaju oko stvari koje je teško rešiti. Takođe, što više vremena trošite na rešavanje problema, ishod će biti bolji. Srećni parovi biraju strategiju da izbegnu najstresnije probleme, pokazalo je istraživanje. Najmanje svađa padne oko zdravlja i fizičke intime, a za to postoji i razlog. Teško da o ovim stvarima možemo da se otvorimo, a da ne povredimo osećanja druge osobe. Možda će se zbog onoga što ste rekli osećati postiđeno ili previše ranjivo.

Kao bonus, tu je podatak da što ste duže zajedno, imaćete manje problema i svađa. Zaključak je da s vremenom parovi ipak pametnije biraju svoje bitke, prenosi Zadovoljna.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.