U trendu

Sviđanje ili zaljubljenost?

Pojam zaljubljenosti na prvi pogled poznat je svima, ali se ne koristi uvek ispravno. Naime, nekada se ne radi o zaljubljenosti, već o sviđanju na prvi pogled. Može zvučati kao nebitna sitnica, ali ova dva stanja se međusobno prilično razlikuju.

Spolja gledano, razlika ne mora da bude primetna. I u jednom i u drugom slučaju s osobom koja vam se dopada želećete da provodite dosta vremena, da na razna mesta idete zajedno, uživaćete u zajedničkim slavljima, lako se, recimo, može desiti da zajedno dočekate Novu godinu iako ste se relativno nedavno upoznali… U oba slučaja, onima sa strane ćete delovati kao simpatičan par. Ipak, vi ćete se osećati drugačije.

Kod zaljubljenosti na prvi pogled, vama se neka osoba dopadne, ali i na nju projektujete željene osobine i fantazije – i nesvesni ste da to činite, pa tu osobu smatrate idealnom. Ta osoba vam se bezrezervno dopada, čak i njene mane koje uočite vam deluju slatko i simpatično i niste u stanju da napravite distancu.

Kod sviđanja na prvi pogled stvari su nešto drugačije. Ta osoba vam se dopala već na prvi pogled, da, ali to dopadanje uzimate s rezervom i u stanju ste da napravite distancu. U stanju ste da, recimo, primetite mane te osobe, i one vam neće biti slatke (što ne znači da će vas nužno odbiti od te osobe – zbog zadržane sposobnosti racionalnog razmišljanja, u stanju ste da odredite da li su to mane koje možete da prihvatite).

Dalji razvoj veza započetih zaljubljivanjem ili sviđanjem na prvi pogled može da dovede do istog ishoda – do ljubavi i dugog zajedničkog života. U slučaju da je počelo zaljubljenošću, stvari će ići malo burnije, jer će se proći kroz fazu gubljenja iluzija, dok će ono što je započeto sviđanjem ići mirnije. Ne može se reći da je neki od ovih početaka bolji od onog drugog – samo su različiti, svaki ima svoje prednosti i mane, a oba mogu da dovedu do sreće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.