Tri stvari koje su potrebne svakoj ženi u braku, ali to neće priznati

Kad muškarac zatraži pomoć oko toga šta njegova žena želi od njega kao od supruga, zanima me kako stoje stvari u njihovoj vezi. Tada mu pomažem da shvate šta bi sledeće trebalo da uradi, piše za YourTango životni trener Stiv Horsmon.

Kad mi kaže da je upravo čuo, po deseti put, da njegova supruga želi da on bude muškarac u vezi, poslednje što treba izgovoriti je: „Ona ne bi smela da govoriti takve stvari!“.

Pa dopustite mi onda da vam dekodiram misteriju, ili barem jedan njegov deo.

Svesne, evoluirane supruge, kažu mi da igrajući na kartu „budi muškarac“ zapravo žele nešto drugo. Kad se ljudi osećaju frustrirano ili ljuto, obično se žale na stvari prikrivajući naše stvarne potrebe. Možda vrištimo od besa na nekoga u saobraćaju s kim smo izbegli strašan sudar, ali istina je da se bojimo. Stvarna je potreba da želimo da se osećamo sigurno, iako to ne kažemo.

Možemo da postanemo jako frustrirani s detetom kad je istina da smo emocionalno iscrpljeni. Stvarna je potreba da želimo da osetimo mir i smirenost. Ali mi to ne kažemo. Može užasno da nas povredi nešto što je neko izgovorio, a istina je da se osećamo odbačeno. Stvarna je potreba da želimo da se osećati prihvaćeno. Ali mi to ne kažemo.

Tako je i sa mnogim ženama. Reći će stvari poput: „Zašto ja moram da radim sve? Ovo mesto je katastrofa! Nikad ne uradiš ono što treba i ne mogu da se oslonim na tebe. Razmišljaš samo o seksu“.

A prevod koji muževi čuju je: „Ti si bezveznjaković, ti si loš suprug i ti si perverznjak“, prenosi 24sata.hr.

Ali to nije ono što ona govori. Shvatam zašto bi muževi mogli da to shvate lično, ali ona ne misli da napada vašu muškost niti je zapravo ljuta na vas. Važno je znati za kojim osećanjem ona žudi i zašto joj taj osećaj uzrokuje burnu reakciju. Ne radi se o vama – radi se o njenoj žudnji da oseti nešto što želi da oseti. I ona misli da bi njen muškarac mogao da joj pomogne da to oseća kad bi samo znao ove tri stvari koje ću vam reći.

1. „Samo želim da osetim da mogu da se opustim“

Supruge mi kažu da im je ključan osećaj opuštenosti, a da se pritom osećaju povezano, nežno i seksi. Da li ste ikad bili pored žene koja je zaigrana, seksi, nasmejana, zabavna i koketna? Da, znam. Reč je o najlepšoj stvari koju muškarac može da zamisli. I ona bi želela da bude takva, ali žene mi kažu da to ne mogu da postignu ako se ne osećaju opušteno.

Zaključak: Ljuta je jer želi da se opusti kako bi se osećala razigrano, luckasto, seksi, nasmejano, zabavno i koketno. Nije ljuta jer ste bezveznjaković. Ljuta je jer ne može da se opusti.

Kako biti njen muškarac: Nemojte se braniti. Mirno je pogledajte u oči i recite: Draga, kladim se da bi volela d se opustiš i ja ću ti pomoći. Zatim pogledajte na koji način zaista možete pomoći.

Postoje li zadaci koji nisu obavljeni? Ona bi volela da napravite plan – bilo kakav plan. Budite njen čovek s planom.

Šta po kući treba da uradite, koji su zadaci preostali? Puno ih je. Čišćenje, pranje veša, deca, automobili, odmori, obroci, porodica, posuđe, računi i pokvarene stvari – sve to zahteva neverovatno ulaganje odgovornosti, predvidljivosti i pouzdanosti. Niko se ne može opustiti uz sve te poslove! Tu ste joj potrebni vi. Ne dopustite da crna rupa zadataka usisa romantičnu energiju.

Oprez: Postoje stvari s kojima ne možete pomoći. To su njene stvari. Moraće da se s njima nosi sama i ne pokušavajte da to rešite umesto nje.

2. „Samo želim da osetim kao da mogu da računam na njega“

Supruge mi kažu da osećaju sigurnost i predvidljivost kada njihov muškarac obavi dogovorene zadatke i dosledan je. Da, to je dosadno. Ali sa sigurnošću i predvidljivošću dolazi i opuštanje. I time smo pokrili razloge zbog kojih je opuštanje tako važno.

Dosledan sam s njenom jutarnjom kafom. Volim da planiram sastanke i zovem je da radimo stvari zajedno. Ostavljam joj poruke i zovem je kad zakasnim – svaki put. Volim da usisavam, to je vrlo moćan alat.

Zaključak: Ljuta je jer želi da oseti sigurnost i predvidljivost. Nije ljuta jer ste loš suprug. Ljuta je jer ne može d se opusti.

Kako biti njen muškarac: Ako želite da joj pomognete da se oseća kao da može da računa na vas, samo odlučite šta očekujete od sebe. Jasno recite za šta ste zaduženi. Onda radite te stvari. Dosledno. Manje razgovora. Više akcije.

Većina problema proizlazi iz činjenice da ne radimo prema sopstvenim očekivanjima i ne pokazujemo doslednost. Ne kažem da ona nikada više neće prigovarati, ali tada vam to neće smetati kao nekada.

3. „Želim da se osetim kao da on želi mene, a ne samo moje telo“

Dobio sam jednom imejl od žene koja je napisala: „Osećam kao da bih mogla da budem bilo koja od 10.000 žena. Ne osećam da me želi kao osobu. Ponekad pomislim da bih mogla da ostavim genitalije u spavaćoj sobi i odem da skuvam kafu, a on ne bi ni primetio da sam otišla.“

Da, znam, to je jeziva pomisao. Ali njena je poenta prilično jasna. Želi da se oseti kao da su i njen um, duh i osećanja vredni vaše pažnje. Želi da se oseća poželjnom ne samo zbog svojih fizičkih svojstava, već i zbog cele sebe. Ako oseća vašu iskrenu želju za sobom, može da oseti vaše prihvatanje. A ako se oseća prihvaćeno, onda će se osećati i opušteno.

Zaključak: Ljuta je jer želi da se oseća poželjno i prihvaćeno. Nije besna jer ste perverznjak. Ljuta je jer ne može da se opusti.

Kako biti njen muškarac: Pitajte je da li bi mogla da ostavi genitalije u krevetu i da ode i popije kafu. Šalim se, naravno, nemojte to raditi.

Ozbiljno, mislim stvarno ozbiljno, tačno znate šta ovo znači. Svaki muškarac kog poznajem razume osećaj odbačenosti. Bol je ista bilo da je reč o odbacivanju naših emocija, naših mišljenja ili našeg tela. Odbijanje je jedan od naših najvećih strahova. Možete onda zamisliti kako se ona oseća ako su vaša želja i prihvaćanje ograničeni samo na njenu seksualnost.

Nemojte me pogrešno shvatiti, ona definitivno želi da oseti vašu muževnu, bezobzirnu želju za svojim telom. Ali u ovom trenutku vi ste jedini čovek na celom svetu s tajnom moći da se ona oseti potpuno poželjnom i prihvaćenom – telom, srcem i dušom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.