U trendu

U svađi s partnerom ne koristite ove dve reči, evo zašto

Verovatno ste svesni očiglednih granica koje ne bi trebalo da se pređu u svađi, kao što su uvrede, vrištanje, i one velike: bilo koji oblik fizičke povrede. Ali postoji još jedna suptilnija stvar koju zaista ne bi trebalo da radite tokom svađe sa partnerom, a stručnjaci kažu da je to neverovatno uobičajeno.

– Trebalo bi da izbegavate korišćenje reči ‘nikad’ ili ‘uvek’. Svaki put kada vaš partner zaboravi da podigne prljave čarape sa poda, nemojte odgovarati sa: „Uvek ostavljaš svoje stvari da leže okolo“. Ili kada vam je muka od stalnog ponavljanja, pokušajte da ne vičete instinktivno: „Nikad me ne slušaš!“, rekla je za magazin Self Gajen Aramejn, terapeutkinja iz Los Anđelesa specijalizovana za odnose.

Da se ​​poslužimo prethodnim primerima, verovatno je bilo trenutaka kada vas je partner slušao ili bar jednom pokupio odeću sa poda.

– Čak i da su vaše optužbe tačne, izgovaranje ‘uvek’ ili ‘nikad’ može dovesti do toga da partner pokrene odbrambeni mehanizam, a razgovor ne može biti produktivan kada je bilo koji od partnera u defanzivi – dodaje ona.

Teško je aktivno slušati i rešavati probleme ako ste fokusirani na kontranapad i odbranu. To ne znači da treba da isključite svoja osećanja. Neslaganja i iskrenost u vezi sa svojim brigama i besom zapravo mogu pomoći da produbite vaš odnos i da vas zbliže. Međutim, to je samo ako pažljivo pristupite ovim sukobima.

– Efikasniji i pažljiviji pristup od napada sa „uvek” ili „nikad” je ako koristite „ja izjave” i svoju frustraciju transformišete u zabrinutost umesto u optužbu – preporučuje Aramijan.

Na primer, pre nego što svom partneru date napor da uvek zaboravi da izađe, započnite razgovor sa: „Zaista sam se radovala večeri koju smo planirali za večeras. Šta se desilo?“ Ili, ako činite mnogo za njega i osećate se potcenjeno jer mislite da vaš partner ne pokazuje zahvalnost, pokušajte nešto poput: „Osećam se kao da ne priznaješ trud koji sam uložila da provedemo više vremena zajedno. Šta misliš?“

– Na taj način, komunikaciju otvarate iz znatiželje, umesto da ulazite s pretpostavkom da vaš partner ‘nikada’ ili ‘uvek’ nešto radi“ – kaže Armejn, a prenosi 24sata.hr.

Na kraju krajeva, u zdravoj vezi, krajnji cilj rešavanja problema je ojačati vašu vezu, a ne pobediti u raspravi oko toga ko je u pravu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)