U trendu

Udarci nisu u redu

Naslov ovog teksta mnoge bi asocirao na nasilne muškarce, ali se ne odnosi na njih; odnosi se na dame koje smatraju da je u redu ako one fizički nasrnu na muškarca – a naravno da nije niti može da bude u redu, isto kao što nije u redu ni stav tipa „on je tuče samo kad ona to zasluži“ ili „to je vaspitna ćuška“.
Ne govorimo sada o situacijama većeg nasilja; valjda je nepotrebno reći da takvo ponašanje apsolutno nije prihvatljivo. Govorimo o tome da ima dama koje smatraju da, naravno, nije dopustivo da muškarac udari ženu, u ma kojim okolnostima i zbog bilo čega, ali jeste dopustivo da žena ošamari ili udari muškarca. Kad saznaju za to, prijateljice te žene često neće smatrati da to nije u redu; umesto toga, pitaće: „Šta je uradio?“, kao da postoji opravdan razlog da neko nekog udari, a ne radi se o bokserskom meču, takmičenju u borilačkim veštinama ili samoodbrani.
Stav dama koje smatraju dopustivim da udare voljenu osobu jeste da su one slabiji pol, pa, eto, nije pogrešno ako svog partnera udare kad se naljute ili kad im nešto nije po volji; u takvim slučajevima tipično je da je partner nenasilan i da mu je nezamislivo da udari ženu. Naravno, njenim postupkom biće povređen, emotivno još i više nego fizički, i sasvim opravdano smatraće takav postupak zloupotrebom ljubavi i zloupotrebom njegove neagresivnosti. A biće povređen, ako za nju sazna, i pomenutom reakcijom prijateljica – ako je nedopustivo da muškarac udari ženu, po čemu je dozvoljeno da žena udari muškarca? Kao što žena ne može da „zasluži batine“, to ne može ni muškarac.
U situaciji kada se često priča o ženama i deci žrtvama nasilja – a zaista ih ima užasavajuće mnogo – može se činiti bezveznim da se pominje da nije u redu da žena udari muškarca. A nije bezvezno. Udarci i nasilje su nedopustivi, ko god da se njima služi i protiv koga god da su usmereni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)