najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Uporno pokušava iako ste rekli „ne“

Mada je uglavnom lepo kad vidite da se dopadate osobi suprotnog pola, dešava se i da vi ne želite vezu s njom, a ona ne prihvata vaše „ne“. Posebno je nezgodno ako vam je ta osoba inače draga, ali biste zaista voleli da prestane s tim pokušajima.
Recimo, već ste u vezi ili i u braku, a imate tog prijatelja suprotnog pola s kojim želite platonsko prijateljstvo. Ta osoba vam se zaista dopada, o mnogo čemu možete da razgovarate, i uživate u prijateljstvu s njom – ili biste uživali kad ona ne bi želela nešto više. A želi, priznala vam je da gaji jača osećanja prema vama. Vi ste je, što ste pažljivije umeli, odbili, objasnivši da ste već s nekim drugim u vezi, i da u toj vezi nameravate i da ostanete. Ta osoba je rekla da to poštuje i da će poštovati vaše želje, i nekoliko dana je bilo tako. A onda je ponovo pokušala s udvaranjem ili s nekim postupkom za koji ste joj rekli da vam smeta (recimo, pokušava da vas dodirne na način koji vi ne želite, ili ne želite da vas dodirne uopšte sem da se rukujete, a ona i dalje povremeno pokušava). Nije fizički nasilna, ali vam njeno ponašanje smeta. Kada joj na to skrenete pažnju, nekad se „naduri“, nekad i ne, obeća da više neće – i nekoliko dana kasnije sve je po starom.
U takvoj situaciji korisno je zapitati se da li ste bili dovoljno jasni kad ste joj stavili do znanja šta vam smeta. Naime, ako ste se sve vreme trudili da svoje reči ublažite osmehom ili nežnim gestovima, to je moglo da bude shvaćeno kao flert, kao igra, nešto kao: „Ja sam u vezi pa moram da se branim i ‘čuvam čast’, ali mi se zapravo dopada to što i dalje pokušavaš“. Ako mislite da bi moglo to da bude u pitanju, modifikujte svoje ponašanje tako da jasno i nedvosmisleno stavite toj osobi do znanja šta je za vas prihvatljivo, a šta nije.
Ne radi se o tome, već ta osoba konstantno ne poštuje vaše želje. Jasno ste joj stavili do znanja šta vam smeta, ona se povuče i izvinjava kad vi „zarežite“, ali uskoro nastavi po starom? U tom slučaju radi se o osobi koja jednostavno ne poštuje vaše želje i koja će s tom praksom nastaviti. Tada je najbolje prekinuti svaki kontakt. To će biti prilično bolno za oboje, ta osoba gubi kontakt s nekim koga voli, vi gubite dragog prijatelja ili prijateljicu, ali je neophodno ukoliko ne želite da se „igra“ nastavi.
Kako to uraditi? Odabrati neutralno mesto (nipošto vaš stan ili stan te osobe), i mirno i bez ikakvog odugovlačenja saopštiti toj osobi svoju odluku i razloge za nju, pokušajte da ne budete grubi, ali nemojte ni smeškom ili nežnim gestovima ublažavati svoje reči. Veoma je važno da budete kratki, kako biste skratili agoniju, i ne dozvoliti toj osobi da vas uvuče u raspravu – nemate šta da raspravljate, samo ćete produžiti bol. I bez pružanja „još jedne prilike“, jer ste već pružili preko stotinu prilika, i znate kako je uvek ispalo – sve po starom.
Boli. Nije nimalo prijatno. Ali je, neretko, jedini način da povratite svoj mir i da neko ko neće ili ne želi da poštuje vaše želje prestane da vas uznemirava.
Osim, naravno, ako zapravo želite da nastavite s tom igrom u kojoj vas jure, a vi se pravite nedostupni.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike