U trendu

„Venčani“ ne znači uvek i „spremni za decu“

Ima onih koji su jako skloni ne samo tome da automatski naprave pretpostavke o nekome već i da budu jako zbunjeni, pa i ozlojeđeni kad se oni o kojima su napravili pretpostavku ne ponašaju u skladu s tom pretpostavkom. Jedan od primera je i onaj iz naslova.
Vas dvoje ste se venčali, i gomila prijatelja i s vaše i sa njegove strane, roditelje i rodbinu da i ne spominjemo, automatski pretpostavlja da ćete dati sve od sebe da što pre dobijete decu. Vas dvoje nemate ništa protiv dece, ali ih zasad ne planirate, želite prvo da se pozabavite nekim drugim stvarima (na primer, obezbeđivanjem stabilnih izvora prihoda kako vaše dete ne bi raslo u oskudici, ili ste zasad usredsređeni na karijeru, ili na školovanje, ili želite da putujete…). A svaki čas vas zapitkuju kad će beba, jeste li već zatrudneli, savetuju vas kako da što pre zatrudnite, predlažu ovo i ono… Ima ih i koji to što još uvek ne očekujete bebu shvate kao uvredu upućenu lično njima, a ako im kažete da vam deca zasad nisu u planu, ispadnete sebični, nezreli, samo na zabavljanje mislite, pa znate li vi da vlada bela kuga i da ćemo nestati, a vi se tu nešto nećkate i čekate…
Ne kažemo da su deca loša ni da je loše imati ih; deca vam zaista mogu doneti puno radosti. Ali, hoćete li ih i kada i koliko imati je na vama i vašem partneru ili partnerki. Venčali ste se, pa šta? Brak ne znači "deca odmah sad", a česta zapitkivanja sa strane krajnje su nepristojna, kao i sva pitanja lične prirode.
I, šta raditi s onima koji se tako nepristojno ponašaju i svaki čas vas pitaju kad će deca? Nasmešite se i odgovorite da neće još ili da će doći kad im bude vreme, i promenite temu. A ako zapitkivanja te vrste ne prestanu, promenite i sagovornike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.