Veza s najboljim prijateljem

Nije retka situacija u životu zaljubiti se u najboljeg prijatelja. Već ste bliski, dobro se znate, poštujete se… Ipak, takve veze neretko ne uspeju, a posledice neuspele veze s najboljim prijateljem mogu da budu zaista bolne. Evo šta je, okvirno, potrebno kako bi veza s najboljim prijateljem funkcionisala.
1. Podjednaka želja obe strane za vezom. Potrebno je da oboje želite tu vezu, istim ili sličnim intenzitetom. Ako jedno želi vezu, a drugo baš i ne, ili je neodlučno, ili mu/joj je stav: „Pa ajde da probamo…“, nije verovatno da će ta veza uspeti.
2. Želji za vezom nije prethodilo nešto krupno u vašem ili njegovom životu. Naime, može se desiti da do želje s vezom dođe nakon neke tragedije, kao što je smrt u porodici, ili posle nekog velikog uspeha, ili nakon teškog raskida… Samo, pošto su to pogrešni razlozi za vezu, nije verovatno da će ta veza opstati. Izuzetak je raskid koji je nastao nakon što je on shvatio da je s pogrešnom osobom i da zapravo želi da bude s vama – dakle, tu je njegov razlog za vezu taj što vas voli, a ne taj što mu je potreban oporavak od raskida.
3. Oboje ste emotivno stabilni. Pod ovim mislimo na to da vam emocije prema najboljem prijatelju, ili njegove prema vama, nisu podstaknute time što jedno od vas dvoje ima problem s pićem ili neki psihički poremećaj. Ukoliko problemi te vrste postoje, trebalo bi prvo ih rešiti, a tek onda razmišljati o vezi.
4. Jedno drugo privlačite i fizički.
Nije da postoje garancije da će vam veza uspeti ukoliko su sva četiri navedena uslova ispunjena, ali tada su veće šanse da vam uspe. A ukoliko ne uspe, cena neuspeha bi mogla da bude bolna, moguć je gubitak prijateljstva, kao i drastičan gubitak samopouzdanja koji će vas dalje blokirati u ljubavnom životu – jer ako vam nije uspelo sa nekim sa kim se znate, gajili ste lepe emocije jedno prema drugom i pre veze, poštujete jedno drugo, s kim bi onda uopšte moglo da vam uspe?
Oprezno – i srećno!

2 komentara
  1. Slavka Vujasin

    U životu ništa nije zajamčeno a događa nam se samo ono što smo zaslužili. Sami donosimo odluke i snosim posljedice. Sreća je u našim rukama samo zavisi kako znamo birati. Mora nam biti jasno da se neki kompromisi moraju sklopiti a preko nekih stvari se ne može prijeći. I, ljudi se teško mijenjaju, malo je onih koji će zbog ljubavi promijeniti svoje ponašanje (npr. ostaviti alkohol i sl.). Stvari koje od početka ne valjaju neće s vremenom postati bolje.

  2. Ivana Prokić

    Najgore je što ne znaš da li će ta veza trajati. Ne znas da li je on samo tvoj najbolji prijatelj ili neko s kim bi mogla provesti ostatak života. Ja sam u toj nedoumici. Ako prihvatim tu vezu i ona se održi, mogu da dobijem i najboljeg prijatelja i najboljeg dečka:). A opet, ako prihvatim tu vezu, a ona bude trajala nešto kratko, mogu da izgubim najboljeg prijatelja zbog gluposti :((

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike