U trendu

Virtuelne veze

S razvojem novih tehnologija nastali su i novi načini za upoznavanje ljudi, a samim tim i potencijalnih partnera. Putem interneta, uz mogući dodatak korišćenja poruka, danas možete upoznati teoretski neograničen broj potencijalnih partnera, ali se postavlja pitanje koliko će tako započete veze funkcionisati.

Jedan od problema je taj što ne možete zaista znati s kim komunicirate preko interneta i poruka. Možete verovati da pričate s plavokosom devojkom, a zapravo, nakon izvesnog vremena, razmenjujete lascivne komentare sa starijom ženom, starijim muškarcem, detetom koje se dosađuje… Ovaj problem može se rešiti ukoliko se u igru uključe kamere, ali ne prihvataju svi da ih koriste, čak ni ako imaju mogućnosti za to.

Dopisivanje preko interneta može potrajati veoma dugo i na taj način zameniti stvarni odnos sa živom osobom. Čak može delovati i bolje nego stvarni odnos sa živom osobom – nećete se razočarati u nečiji izgled, ni druga strana se neće razočarati u vaš izgled, plus ta vrsta komunikacije omogućava da se osećate bezbedno i da se ponašate slobodnije nego što biste to inače učinili. Na kraju krajeva, svesni ste toga da razgovor u bilo kom trenutku možete prekinuti i kasnije se pravdati time da vam je pukla veza, ili se ne pravdati uopšte. Veoma slobodno ćaskanje, koje, bar na prvi pogled, deluje i bezbedno. Uživancija. Lako možete na taj način održavati odnose s nekoliko osoba a da niko ne bude ljubomoran i da vi ne morate da se opredelite za samo jednu.

S vremenom se u priču može uključiti i mobilni – sve više, to ide preko SMS poruka i vajbera. Među mlađahnom (maloletnom) populacijom često se dešava da čak i nakon što dvoje razmene brojeve telefona, nijedno se ne usuđuje da pozove, već samo razmenjuju poruke. Ako vam poznanstvo počne preko interneta, pa razmenite brojeve telefona, može se desiti da telefone koristite samo za poruke, ne da makar čujete glas osobe s kojom se dopisujete, o stvarnom viđenju da i ne govorimo.

Nekada, do stvarnog viđenja i ne dođe. S druge strane, dešava se i da do viđenja dođe, pa i da taj par bude srećan. Još jedna mogućnost jeste da do viđenja dođe, da ni on ni ona ne budu oduševljeni jer su očekivali nešto drugo, i da se ili vrate starom Internet odnosu, ili da prekinu komunikaciju. Poslednja varijanta – oni se upoznaju, neko vreme im lepo ide, a onda počnu da se udaljavaju jedno od drugog, dok ih stari metod internet poznanstava sve više ponovo privlači.

Da li ovo znači da nove tehnologije uništavaju međuljudske odnose? Ne nužno, mada to trenutno može izgledati tako. Zanesenost novim tehnologijama i njihovim mogućnostima još uvek vlada, a nije se formirao dovoljno racionalan odnos prema njima. Ipak, s obzirom na to da je ljudima neophodan odnos licem u lice s drugim ljudskim bićima, verovatno je da će postepeno naučiti kako da nove tehnologije stave u službu pravih odnosa, umesto da im te tehnologije budu zamena za pravi odnos.

Vreme će pokazati. Zasad, mada stvari mogu izgledati nepovoljno, razloga za optimizam ipak ima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.