Volite partnera/partnerku, ali ne i njihovu decu

U životu se dešavaju različite stvari, što važi i za muško-ženske odnose. Jedna od njih je i da se zaljubite u osobu koja je razvedena i već ima decu. I da tu osobu jako volite, ali da to ne možete da kažete i za njenu decu. Tu ne postoji lako rešenje.
Ono što je u startu neophodno znati, kada ste u vezi s nekim ko ima decu, jeste da je ta osoba „u paketu“ s decom (nema „hoću nju/njega, neću dečurliju“ varijante). I da su njoj njena deca veoma važna. Ako se radi o iole normalnoj osobi, deca će joj biti najvažnija, pa ćete morati da nađete način da se složite s tom decom.
Nije ništa nenormalno što vam se deca voljene osobe ne dopadaju – to se dešava. Deca umeju da budu „teška“, naročito ako vas vide kao konkurenciju za pažnju mame ili tate, plus još i kao pokušaj zamene za tatu ili mamu. Još ako se drugi roditelj ne viđa ni sa kim, deca su svesna usamljenosti tog roditelja i bola koji taj roditelj oseća kad vas vidi sa svojim bivšim ili bivšom.
Sve navedeno čini vaš položaj prilično nepovoljnim, ali ne smete kriviti decu voljene osobe za to. Ma koliko „teška“ bila, radi se o deci, i to deci koja su povređena time što njihovi mama i tata nisu više zajedno. Ne smete biti grubi prema njima; nemate nikakvo pravo da ih dodatno povređujete. To bi bilo neetički i nezrelo s vaše strane – a vi bi tu trebalo da ste zrela, odrasla osoba.
Šta učiniti? Razgovarati s voljenom osobom, veoma oprezno. Nemojte joj ružno govoriti o deci, ali joj stavite do znanja da vam je teško da nađete zajednički jezik s njima i da bi možda pomoglo da on/ona razgovara s njima i zamoli ih da probaju da vas ne gledaju kao neprijatelja.
Prema deci budite uvek ljubazni i tretirajte ih s poštovanjem. Ovo ne znači da treba da „šenite“ pred njima niti da im ispunjavate svaki hir da biste stekli njihovu naklonost. Ako se ružno ponašaju prema vama, ignorišite to. Ukoliko se lepo ponašaju, ili bar malčice lepo, nagradite to time što ćete se vi prema njima poneti ekstralepo. Navedite ih da se potrude da steknu vašu naklonost, baš kao što se i vi trudite da steknete njihovu. Kad im vaš partner ili partnerka pružaju pažnju, budite velikodušni i prepustite im je, nemojte se takmičiti za tu pažnju kao da ste i vi ljubomorno dete.
Ukoliko se prema deci voljene osobe ponašate korektno, uz veliku dozu strpljenja i razumevanja, trebalo bi da vas vremenom makar delimično prihvate. Nije lako, ali je svakako vredno truda, jer stičete celu novu porodicu. Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.