U trendu

Voljena osoba s lošim manirima

Svako ima bar neke mane, neke od njih se mogu relativno lako ispraviti, a neke baš i ne mogu. Mane će imati i osoba s kojom ste u vezi, i može se desiti da to budu mane zbog kojih vam je neprijatno, ali nisu toliko velike da biste zbog toga raskinuli – na primer, maniri im nisu na nivou.
Loši maniri mogu da dovedu do toga da se osećate neprijatno i kad ste vas dvoje sami, a tek kad je tu društvo… Recimo, vaš dragi jede kao prase, ne ume da se ponaša za stolom, ne briše ni ruke kada ih umasti jelom – i sve to u restoranu. Čak i ne primećuje da čini nešto što ne treba, očigledno je vaspitan drugačije nego vi. Inače je divan čovek, lepo se slažete, pažljiv je prema vama, ali, jaoj, kako vas je samo sramota kad negde izađete! A ne znate kako da mu kažete da vam takvo njegovo ponašanje smeta – svakako da ne bi bio oduševljen da čuje da vas je zbog njega sramota pred svetom.
U ovakvoj situaciji stvari delom zavise od toga koliko dugo ste u vezi. Ako se radi o kratkom vremenu, prerano je da pokušavate da ispravite njegovo ponašanje. Ukoliko ste u vezi malo duže, mogli biste obazrivo pokušati. Stvari bi trebalo da idu nešto lakše ako i on vas u ponečemu ispravlja ili vam obazrivo ukazuje na ponešto što mu smeta kod vas – tada svakako imate pravo da i vi obazrivo kažete šta vama smeta.
Možete prvo pitati za dozvolu da mu nešto kažete i da ga zamolite da se ne ljuti na vas, a onda, kad dozvolu dobijete (što sigurno hoćete, kako odoleti nekom ko vas tako blago i obazrivo pita sme li nešto da vam kaže), pažljivo mu reći šta je to u njegovim manirima što vam smeta. Tu je jako korisno da konkretno kažete o čemu se radi i zbog čega smatrate da je to pogrešno – dakle, ne: „Kad jedeš, ponašaš se kao prasence“, nego: „Da li bi mogao, kad umastiš ruke jelom, da ih obrišeš salvetom, a posle jela i opereš, da ne bi ostavljao ružne fleke?“, ili već nešto u tom smislu. Dobro je ne napadati, jer će se onda voljena osoba automatski braniti i ništa nećete uraditi, već reći šta je problem i ponuditi rešenje koje smatrate prikladnim.
Na taj način trebalo bi da postignete željeni cilj – da ne povredite voljenu osobu, a da je postepeno naučite manirima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.