U trendu

Vredi li ta veza spasavanja?

U nemalom broju brakova i vanbračnih zajednica desi se da veza krene nizbrdo, i da postaje sve lošija. Ima onih koji će vezu smesta okončati čim im nešto ne odgovara, ima onih koji će nekad pokušati da spasu vezu, nekad i ne, a ima i onih koji će po svaku cenu pokušavati da tu vezu održe. Ali, vredi li spasavati tu vezu?

Neki će reći da, ako ima dece u vezi, ili ste stambeno i/ili finansijski zavisni od partnera ili partnerke, u vezi svakako treba ostati. Međutim, za decu su srećan raskid ili razvod svakako bolji od nesrećne veze; što se stambeno-finansijske zavisnosti tiče, to može u nekoj meri da bude problem, ali ko zaista ne želi više da trpi lošu vezu, nekako će se snaći. Osuda sredine zbog prekida veze takođe može da bude problem, naročito ako se radi o maloj sredini, ali sredinu je moguće promeniti – niko vas nije lancima vezao za određeno mesto.

Kada, onda, vredi održavati vezu, potruditi se da je spasete, a kada ne? Na to je teško dati konkretan odgovor, jer to zavisi od slučaja do slučaja. Za početak razmislite da li se radi o nekoj drastičnoj situaciji (osoba s kojom ste je zavisnik od droge, alkohola, kocke ili već nečeg, nasilna je, kriminalac je) – u tom slučaju vezu bi svakako trebalo okončati, ma kakve da su ostale okolnosti. „Neka mene tuče, samo dok ne bije decu“, i slični izgovori nisu dobri, jer ni vi ni deca ne možete biti srećni u takvoj vezi, da i ne spominjemo da deca tako usvajaju pogrešan model ponašanja, usvajaju da je nasilje u porodici nešto normalno, nešto što bi i ona trebalo da prihvate u svom životu.

Ne radi se ni o čemu tako drastičnom, ali vi i/ili partner ili partnerka više niste srećni u vezi? Razmislite postoji li još u toj vezi ljubav, postoji li međusobno poštovanje i razumevanje. Ako toga nema, veza teško da će opstati. Postoje li zajednički ciljevi, nešto što oboje pokušavate da postignete, i što vezom i uspevate da postignete, bar u nekoj meri? Problemi koje imate, da li su nešto privremeno ili nešto što traje i traje? Ako su privremeni, da li se ti privremeni problemi samo smenjuju, rešite nešto gadno, a nešto još gadnije naiđe?

Razmislite o navedenim pitanjima. Razmislite, takođe, šta vi očekujete od veze, da li imate realna očekivanja, preuzimate li odgovornost za sopstvenu sreću (partner nije niti treba da vam bude ama baš sve na svetu, niti vaša sreća treba da u potpunosti zavisi od partnera ili partnerke – ako ne umete da budete srećni sami sa sobom, nećete biti srećni ni sa kim drugim, ma koliko se ta osoba trudila oko vas).

Ovakva razmišljanja mogla bi da vam pruže ideju vredi li se truditi oko te „posrnule“ veze, bilo rešavanjem problema, bilo menjanjem sopstvenog ponašanja i očekivanja, ili bi vam bilo bolje da se rastajete i da svako krene svojim putem. Odluka je, naravno, na vama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.