Zajednički život – neprijatelj braka?

Ideja da partneri, pre nego što stupe u bračnu zajednicu, prvo žive zajedno deluje veoma razumno. Tako mogu da saznaju kakve navike ima voljena osoba, kakva je kad se ne radi o izlascima, na kojima se partneri uglavnom trude da se prikažu u povoljnom svetlu, nego u svakodnevnoj rutini, plus i kakva je u deljenju zajedničkog prostora, raspoređivanju obaveza oko zajedničkog doma i slično. U principu, to i jeste veoma razuman postupak. Samo, nekada zajednički život može da bude i neprijatelj braka – pokazalo se da se čak pedeset odsto brakova u kojima su partneri prethodno živeli zajedno završi razvodom.

Ako mislite da je do razvoda došlo jer su partneri ranije dosadili jedno drugom, nije. Nema veze s tim. Vrlo je verovatno da bi se brakovi između tih partnera završili razvodom čak i da nisu prethodno živeli zajedno. Kako sad to?

Radi se o sledećem: kada dvoje žive zajedno, s vremenom dele sve više toga. Životi im postanu sve više isprepletani, kao što bi bili isprepletani i životi cimera koji duže vreme žive zajedno, čisto iz praktičnih razloga (dobro, cimeri ne rade baš sve što rade i parovi, ali isprepletanost usled zajedničkog života jeste slična). Do braka dođe prosto zato što brak deluje kao logičan sledeći korak – partnerima iz više razloga postane praktičnije da budu venčani kad već toliko dugo žive zajedno.

Pri tom se uopšte ne razmišlja o tome da li je osoba s kojom živite zaista pravi bračni partner za vas. Jednostavno, kad već živite zajedno, zašto i taj korak ne biste preduzeli? Pošto brak dođe po principu „baš bismo mogli, zgodnije bi nam bilo tako“, retko se održi. Za uspešan brak ipak je potrebno više od toga da vam je baš zgodno da delite prezime.
Ovo ne znači da se, ukoliko živite zajedno, ne smete venčati. Samo, ako ste rešili da se venčate, razmislite zbog čega to činite – da li zato što vam je to u ovom trenutku baš zgodno ili zato što ste zaista s osobom s kojom želite da provedete ostatak života, u dobrim i lošim vremenima, u tuzi i veselju, dok vas smrt ne rastavi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.