U trendu

Zaljubljenost deluje kao droga

Psiholozi Nortistern univerziteta iz Čikaga dokazali su da ljude intezivni osećaj ljubavi čini euforičnim i uporedili su ga sa prvim konzumiranjem droge, kada se osećate „haj“.

Kad su ljudi istinski zaljubljeni, jedino o čemu razmišljaju je partner, a ako voljene osobe nema u blizini, osećaj je identičan onom kod zavisnika koji po svaku cenu mora doći do droge, prenosi portal Moj doktor.
Vremenom taj osećaj bledi poput razvoja tolerancije na drogu i blizina partnera više nije dovoljna za postizanje ekstaze.
S druge strane, prekid veze dovodi do identične reakcije organizma koji se javlja kod zavisnika koji su duže vreme ostavljeni bez droge.
Hemijska supstanca odgovorna za fenomen zaljubljenosti ili „haj“ osećaja zavisnika je dopamin, a deo mozga koji se tada aktivira zove se mezolimbički dopaminski sastav.
Mozak koristi neurotransmitere, kao što je dopamin, da reguliše psihičke funkcije i komunicira sa telom i na taj način utiče na psihičko i fizičko blagostanje – stimuliše metabolizam, podržava cirkulatorni sistem, otklanja depresiju i reguliše protok informacija u mozgu.

 

 

 

 

Izvor: tanjug

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.