Zašto je razvod zarazan?

Naslov ovog teksta mogao bi da vam zvuči besmisleno, ukoliko tu pojavu niste primetili oko sebe. A ako ste je primetili, naslov bi mogao da vam zvuči apsurdno – i, nažalost, istinito, kao nešto što ne bi trebalo da se događa, ali se svejedno dešava, i to previše često.

Nije naročito retko da, kad se jedna žena uda, i njene prijateljice osete snažnu želju za brakom (ne kažemo da se to uvek dešava, ali nije ni retko). Što se više prijateljica uda, to je veći pritisak koje osećaju one koje još uvek nisu u braku, i to nekad dovodi i do braka iz pogrešnog razloga i/ili s pogrešnom osobom – sve njene prijateljice su se udale, treba valjda i ona tako da postupi. Na neki način, slično bude i s razvodom.

Jedna prijateljica se strahovito pati u braku, baš je loša situacija. Dok se žali prijateljicama, i one, po automatizmu, počnu više da primećuju loše stvari u sopstvenim brakovima, a manje one dobre (ni ovde nije uvek tako, ali često jeste). Prosto ih povuče prijateljičina loša situacija i saosećanje s njom. Onda se prijateljica razvede – i njene prijateljice dobiju snažnu želju da urade to isto. Nekad ispadne da se grupa prijateljica u slično vreme udala i u slično vreme razvela.

Ne kažemo, može da se desi da ste i vaša prijateljica i vi u zaista lošim brakovima koje bi bilo dobro okončati što je moguće pre. Ali, ako ste često u društvu osobe ili osoba koje su u lošim brakovima, i sopstvenu bračnu zajednicu počnete da vidite u tom svetlu, počnete da vidite probleme tamo gde ih nema ili preuveličavate postojeće probleme – a ne mora tako da bude, te probleme možete i da rešite.

Šta učiniti? Pobeći od drage osobe koja ima probleme u braku i koja se razvodi kao da bežite od kuge? Ne, ništa toliko drastično nije neophodno. Međutim, ako vam se vaš brak čini neizdrživim, zastanite i razmislite kakvi su brakovi onih koje znate i s kojima se družite, da li ste se od njih naslušali priča u kojima brak liči na horor film, i zapitajte se da li su problemi koje vi imate u braku zaista toliko veliki. Može da pomogne i ako nađete prijatelje koji su u dobrim brakovima, osobe koje veruju u brak i trude se oko njega, to može da pokrene i vašu vezu u pozitivnom smislu.

U svakom slučaju, ne brzajte. Ne kažemo da po svaku cenu treba ostati u braku, ne ako je loš, ali ne treba ni dopustiti da vas kao zaraza ili kao nekakav trend povuče to što se vama drage osobe razvode – oni imaju svoje razloge za razvod, ali njihovi razlozi nisu i vaši.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.