U trendu

Zatvarate oči dok se ljubite? Sada je naučno objašnjeno zašto svi to rade

Da li ste primetili da, dok se ljubite, oči uglavnom držite zatvorene? Kako vi, tako i vaš partner. Ne brinite, nikakva čudna pojava nije u pitanju, štaviše, većina ljudi to radi.

Možda ste već i pročitali neka objašnjenja u vezi sa ovim, ali psiholozi sa Univerziteta „London“ sada su otkrili pravi razlog zbog kojeg to radimo.

Naime, našem mozgu je teško da obradi dve radnje istovremeno, a da jedna od njih ne ispašta. Recimo, prilikom gledanja, mozak se fokusira na vizuelno, a ne na buđenje naših čula, kao što je slučaj kada zatvorimo oči.

“Taktilna svest zavisi od nivoa perceptivnih opterećenja paralelnim vizuelnim zadatkom”,  rekle su rukovodioci projekta Poli Dalton i Sandra Marfi.

One su, do ovog zaključka došle, tako što su posmatrale i analizirale ljude koji se nisu ljubili. Od učesnika je, umesto toga, zatraženo da urade vizuelni test dok im je meren odgovor na diranje rukama nekog predmeta. Na ovaj način su akademici otkrili da bi se, ukoliko bi, dok gledamo, nastavili sa ljubljenjem, mozak mučio.

“Ako se fokusiramo na vizuelni zadatak, tada smanjujemo stimulaciju naših čula. Za dizajnere je bitno da budu svesni ovog efekta jer slušna i taktilna upozorenja se često koriste u situacijama visokih vizuelnih zahteva kao što je vožnja automobilom ili upravljanje avionom”, rekla je Marfi.

Ovo otkriće bi moglo da objasni i zašto ljudi, dok plešu, često zatvore oči.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar