U trendu

Žene priznale posle koliko vremena im dosadi seks s istim partnerom

Rezultati istraživanja koju su sproveli naučnici s Univerziteta Southempton pokazali su da je seksualna želja muškaraca u proseku jednaka tokom cele veze, a da žene izgube interes za seks s istim partnerom nakon 12 meseci veze.

U istraživanju je učestvovalo 4.839 muškaraca i 6.669 žena, od 16 do 74 godine. Trećina žena, njih 34 posto, otkrilo je da posle godinu dana nisu bile previše zainteresovane za seks sa istim partnerom, a sličan odgovor dalo je tek 15 posto muškaraca.

Najmanje volje za seksom imale su žene koje imaju decu mlađu od pet godina.

„To može biti posledica umora jer je činjenica da svakodnevni stres utiče na seksualno funkcionisanje žene“, objasnili su autori studije.

Mnogi su, osim roditeljstva, kao razloge gubitka volje za seksom naveli nedostatak emocionalne poveznosti, lošu komunikaciju, loše psihičko i fizičko zdravlje, polno prenosive i infekcije. Kod žena je faktor pri gubitku interesa bila i razlika u sklonostima u polnom odnosu.

„Naša saznanja pokušavaju da daju odgovore na pitanje zašto žene gube interes za seks u dugoj vezi. Ženama su kvalitet i dužina veze, kao i komunikacija s partnerom presudni za seksualno interesovanje“, naveli su autori studije.

Terapeutkinja Amanda Mejdžor kaže da je gubitak interesa za seks normalna pojava, jer je mnogo razloga zbog kojih se potrebe žena i muškaraca menjaju.

„Nekima je to je prirodno, a nekima izaziva patnju i jad“, rekla je.

Istraživanje je takođe pokazalo da žene najviše gube interes za seks između 55. i 64. godine, a muškarci između 35. i 44. godine. Naučnici ističu da gubitak volje za seksom nema veze s menopauzom, iako se to događalo kod žena koje pripadaju toj starosnoj grupi.

Zanimljivo je i da je ženama bilo lakše da pričaju o seksu nego muškarcima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.