U trendu

Znate li koji parovi imaju najbolji seksualni život? Sigurno ćete se šokirati

Istraživanje iz 1999. na 2.930 muškaraca i žena starosti 45 i više godina koje je naručila AARP (Američka asocijacija penzionera) pokazuje da seksualnost ostaje važan element u životima starijih parova. Oko 49% onih sa stalnim partnerom ima seks jednom nedeljno ili više. Većina ovih odraslih kaže da je „zadovoljavanje seksualnim odnosom važno za njihov kvalitet života“.

Suprotno popularnom verovanju, sadašnja istraživanja se slažu sa ovim starijim ljudima da redovna seksualna aktivnost poboljšava njihove živote. Kada mladi monogamni par uživa u seksualnoj vezi sa ljubavlju, njihov seksualni život postaje sve bolji kako stari, piše Your tango.

Doktori Meklijni i Buš objašnjavaju u Hooked: New Science o tome kako neobavezni seks utiče na našu decu kako se ovaj fenomen vezivanja javlja kada je par decenijama zajedno. Zaista, MR i SPECT skeniranje mozga i novi razvoji u neuronauci pružaju bolje razumevanje uloge tri glavna ljubavna hormona koja se oslobađaju tokom seksa, prenosi Večernji list.

Evo zašto su najbolji ljubavnici bračni parovi:

Dopamin „tera“ ljude na seks

Dopamin je hemikalija u mozgu koja utiče na uživanje osobe u mnogim aktivnostima. Ponekad ga nazivamo hormonom dobrog osećanja. Dobijamo fizički i emocionalni vrhunac intenzivne energije, uzbuđenja i hiperfokusiranja kada radimo nešto u čemu potpuno uživamo. Zbog toga želimo da nastavimo da radimo prijatnu aktivnost iznova i iznova — možda čak do tačke blažene iscrpljenosti.

Dopamin nema savest ili osećaj da je ispravno ili pogrešno

Loša vest je da dopaminu nije važno da li je neka aktivnost dobra ili loša za nas ili je štetna za druge ljude. Dopamin nas nagrađuje i za zdrave i za destruktivne aktivnosti. Nije ga briga da li se uzbuđujemo uzimajući ilegalne droge, pijemo dok ne povratimo ili jurimo auto-putem u kolima. Hormon dobrog osećanja može da izazove i adolescente i odrasle da postanu zavisni od aktivnosti koja im pruža nalet zadovoljstva.

Seks je jedna od najmoćnijih aktivnosti koje potiču dopamin

Kao što možete očekivati, seksualna aktivnost oslobađa dopamin u nečiji sistem kako bi im pružio dobar osećaj, bez obzira na okolnosti. Verovatno svi već znamo da je seks jedan od najmoćnijih generatora dopamina za dobro raspoloženje. Emocionalna veza nije neophodna da bi dopamin preplavio nečiji mozak. Hormon zadovoljstva, kao i sve dobre stvari, može se koristiti za nezdrave aktivnosti, kao što je seks zarad osvajanja, koji ignoriše emocionalnu vezu.

Seks plus dopamin čini bračne parove zavisnima jedni o drugima

Hormonalna navala dopamina koristi bračnim parovima. Često vođenje ljubavi tokom života vezuje bračne parove jedno za drugo. Ovo u velikoj meri jača njihovu emocionalnu privrženost i entuzijazam jedno za drugo.

Primarni hormon ljubavi je oksitocin

Hormon oksitocin je neophodan za zdravu seksualnu aktivnost i vezivanje. Jedan od načina na koji se oslobađa u mozak je topli intimni dodir. Oksitocin ima dve uloge, povećava želju za još dodirivanjem, a istovremeno povezuje dodirnuto sa dodirivanjem.

Oksitocin i dodir često dovode do seksualnog kontakta i vezivanja

Intimno dodirivanje i orgazam preplavljuju mozak oksitocinom. Ovo stvara ciklus želje za više dodirivanja i vođenja ljubavi što dovodi do veće želje za dodirivanjem i seksom. U isto vreme, jedan partner postaje sve više vezan za drugog.

Stariji parovi imaju najviše koristi od oksitocina, dodira i seksa

Često vođenje ljubavi i oksitocin stvaraju posebnu dugotrajnu vezu i sreću. Supružnik u takvoj vezi retko traži seksualnu aktivnost van braka. Snažno su vezani za svog partnera koji im pruža toliko zadovoljstva.

Vezivanje oksitocinom je više od emocionalne veze za starije parove

Vezivanje se dešava u mozgu. Doktori Mekilheni i Buš navode: „To je skoro kao efekat lepka lepka — jaka veza koja se ne može poništiti bez velikog emocionalnog bola“. Reagujući sa moždanim ćelijama, oksitocin fizički vezuje supružnike jedno za drugo.

Vazopresin je još jedan ljubavni hormon

Vazopresin je još jedan lepak koji povezuje par. Vezivanje vazopresina je delimično odgovorno za društveno vezivanje. Ovaj hormon ima dve glavne uloge u odnosima: (1) povezuje ili vezuje par jedno za drugo. (2) Takođe povezuje roditelje sa njihovom decom.

Dodir oslobađa hormone ljubavi kada bolest stane na put

Dijabetes i drugi medicinski problemi mogu da inhibiraju nečiju sposobnost da izrazi fizičku ljubav. Određeni lekovi izazivaju pustoš u željama voljene osobe. Međutim, čak i u ovim slučajevima, par može da deli ljubav grljenjem, maženjem i milovanjem. Iako nije tako intenzivan oblik vođenja ljubavi kao seksualni odnos, intimni dodiri ipak oslobađaju hormone zadovoljstva i vezivanja, dopamin, oksitocin i vazopresin. Drugim rečima, nijednog od hormona nije briga ko su intimni. Hormoni još uvek vezuju par.

Ljubavni hormoni koriste parovima

Ako par redovno izražava seksualnu ljubav jedno drugom, njihova emocionalna veza postaje sve jača sa godinama. Kako rastu, naklonost koja njihova tela govore jedno drugom se produbljuje. Vreli, željni hormoni mladosti ustupaju mesto blagoj slatkoći životne strasne ljubavi. AARP-ov izveštaj o seksualnosti kaže: „Ispitanici sa redovnim seksualnim partnerom su zadovoljniji svojim seksualnim životom i imaju bolji pogled na život uopšte. Ovo postaje sve izraženije kako par stari i stupa u interakciju sa sva tri hormona. „Muškarci od 70 i više godina i žene od 60 i više godina imaju optimističniji pogled na svoju trenutnu situaciju od mlađih ispitanika.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.