U trendu

10 najzdravijih rasa pasa

Verovatno ste razmišljali koja je rasa psa najzdravija pre nego što ste uopšte nabavili ljubimca. Iako je skoro nemoguće predvideti koja rasa pasa će živeti najduže ili koja će biti najzdravija, postoje određene rase koje se čini imaju niže instance genetskih bolesti, povrede kostiju i bolesti povezane sa njihovom kožom i dlakom.

Pogledajte koje rase se smatraju da su među najzdravijima i kako možete pomoći svom psu da živi dug i zdrav život.

Australijski govedar

Iako ne postoji način da se dokaže koja rasa pasa je najzdravija, neke radne rase, uključujući i Australijskog govedara, mogu biti sa najmanjim broju pitanja u vezi sa zdravljem.

Ne postoje čvrsti dokazi koje moji mogu obezbediti siguran naučni odgovor, ali psi koji se uzgajaju da bi uradili neki posao imaju tendenciju da budu zdraviji od ostalih.

Australijski govedari su psi koji se tradicionalno koriste za pastirske poslove, i ostali su popularni radni zbog svoje inteligencije, veštini rešavanja problema i blagom, ali asertivnom ujedu stoke. Sa životnim vekom od 10 do 13 godina, predstavljaju odličan izbor za aktivne porodice. Glavni zdravstveni problemi su vezani za kuk, zglobove i nečujnost.

Lisičari

Još jedna rasa radnih pasa navedena kao jedna od najzdravijih, Lisičari su prvenstveno korišćeni, kako im i samo ime kaže, za lov na lisice. Kada se uzgajivači fokusiraju na funkciju psa umesto na njegov dobar izgled, prirodno je da će psi razviti veću otpornost na bolesti ili povrede.

Sa životnim vekom od 11 do 13 godina, Lisičari su odličan izbor za porodice koje žive u ruralnim područjima ili velikim farmama. Oni zahtevaju svakodnevnu aktivnost u vidu šetnji i potrebno je vrlo malo vremena za njihovo povremeno četkanje.

Nemački kratkodlaki ptičar

Lovački pas za sve namene, poznat po svojoj inteligenciji i sposobnosti u mnogo različitih aktivnosti, Nemački kratkodlaki pričar je još jedva veoma zdrava rasa. Sa prosečnim vekom života od 12 do 14 godina, Nemački kratkodlaki pričar je sklon zdravstvenim problemima kao što su hipotireoidizam, displazija kukova i savijanje želuca.

Nemački kratkodlaki pričar je visoko energetska rasa koja zahteva mnogo svakodnevne vežbe i biće joj potrebno mnogo pristupa otvorenom prostoru.

Pružanje psu mentalne stimulacije, fizičkog vežbanja i održavanje na zdravu težinu, samo su jedni od načina da vaš pas ostane zdrav i srećan.

Border koli

Još jedna visoko energetska rasa poznata po svojoj okretnosti, inteligenciji i poslušnosti, Border koli je jedan od najzdravijih pasa.

Sa prosečnim životnim vekom od 10 do 14 godina, Border koli je sklon zdravstvenim problemima koji uključuju razne napade i hipotireoidizam. Rasa, koja uvek želi da udovolji, sa visokim nivoom inteligencije, Border koli zahteva da mu se obezvedi dosta dnevnih aktivnosti i vežbe, kao i redovan pristup otvorenom prostoru.

Mešanci

Sa jedinstvenim genetičkim kodom i nižem nivou inbreeading-a (parenje životinja u bliskom srodstvu), Mešanci su uglavnom među najzdravijim psima.

Nedavna studija je pokazala da Mešanci imaju znatno manje šanse da razviju neku od deset genetski zasnovanih bolesti, uključujući i neke bolesti srca, mišićno-skeletnih problema, alergijskih bolesti kože i hipotireoidizma.

Čivava

Poznata po tome što je najmanja rasa na svetu, Čivava je lojalna, inteligentna i jedna od najzdravijih rasa. Sa prosečnim životnim vekom od 14 do 18 godina, Čivava su poznate da imaju zdravstvene tegobe koje uključuju hipoglikemiju, zatim probleme sa zglobovima i problem sa poremećajem srčanog zaliska. Zbog svoje veličine one pored kratkih šetnji zahtevaju minimalne fizičke aktivnosti.

Havanski bišon

U poređenju sa drugim psima iste veličine, Havanski bišon se takođe nalazi na listi najdrazijih rasa. Ovaj popularni ljubimac poznat je po svom prijateljsko ponašanju. Havanski bišon živi između 12 i 14 godina i boluje od zdravstvenih problema kao što su bolesti zglobova i nečujnost.

Havanskom bišonu potrebne su kratke dnevne šetnje kako bi zadovoljila svoje potrebe za aktivnošću. Kao dodatak ovim šetnjama preporučuje se visoko kvalitetna hrana i poslastice koje bi im pomogle da ostanu zdravi.

Australijski ovčar

Sa veoma malim procentom povreda u vezi sa kostima, kao i sa bolesteima vezanim za dlaku i kožu, Australijski ovčari su relativno zdravi. Australijski ovčar je inteligentan, poslušan i okretan pas, koji zahteva redovne fizičku vežbu kao i mentalnu stimulaciju. Sa prosečnim životnim vekom od 12 do 15 godina, rasa je sklona zdravstvenim problemima koje uključuju displaziju kuka, hipotireoidizam, kao i urođeno nasledno stanje oka. Preporučuje se i davanje redovnih, visoko kvalitetnih proizvoda za prevenciju buba i krpelja, kao i drugih proizvoda preporučenih od strane vašeg veterinara.

Labradudl

Popularan mešanac Labrador retrivera i Pudle, Labradudl se nalazi na listi koja ima veoma malo zdravstenih problema vezanih za povrede kostiju i problema koji se odnose na dlaku i kožu.

Dlaka Labradudla treba se redovno čistiti, češljati i najmanje dva puta godišnje trimovati. Oni mogu da pate od zdravstvenih stanja koja su često viđena u svojim matičnim rasama, displazije kuka, Adisonova bolest, kao i poremećaj oka koji uključuje PRA (progresivna retinalna atrofija).

Kako bi bili sigurni da će vaš pas voditi dug i zdrav život preporučuje se uspostavljanje odnosa sa veterinarom kojem verujete, i da na vreme vaš pas prima sve preventivne vakcine koja veterinar predlaže. Takođe se preporučuje vlasnicima pasa da zakazuju redovne godišnje fizičke preglede, uključujući i stomatološke procene.

Sibirski haski

Pas srednje veličine poznat po svojim sposobnostima kao trkačkog psa, Sibirski haske je relativno zdrav u odnosu na druge rase iste veličine. Dok se ova rasa nekada koristila kao radni pas, ona je danas postala kućni ljubimac aktivnih porodica koje uživaju u prirodi. Sa životnim vekom od 11 do 13 godina, Sibirski haski mogu da pate od raznih zdravstvenih problema, uključujući i PRA (progresivna retinalna atrofija), hipotireoidizam i kataraktu.

Pored uspostavljanja odnosa sa veterinarom u kojeg imate poverenje, predlaže se i sa upoznavanjem lokalnih hitnih i specijalnih bolnica, učenje pružanja prve pomoći ljubimcima, kao i nabavljanje osiguranja za ljubimca za slučaj da vaš pas ima vanredno stanje u vezi sa zdravljem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.